Коледен магазин

Слънцезащита и антиейдж

Слънцезащита + антиейдж = млада и сияеща кожа с балансиран тен

Наслаждаваме се на пролетта, радваме се трепетно на слънчевите лъчи, вече планираме отпуските и дългите дни на лятото, сякаш подушваме аромата на гората и морето...и тогава се сещаме колко много сме чели за слънцето, за полезните му свойства - енергия, здраве, живот, настроение, така важният витамин Д...да се оставим на целувката на слънцето.

Едновременно с тази наслада, слънцето може да носи и заплахи. Мит ли е вредата от слънчевите лъчи?

Звучи малко страшно, но всъщност не е. Както при повечето неща в живота – ключът е в баланса. Важно е да сме информирани и да знаем как да изградим едно здравословно приятелство със слънцето, вземайки всички ползи, без риск за кожата и здравето й. Особено когато говорим за кожата на лицето - като най-чувствителна, уязвима и изложена на климатични влияния, е важно да бъде добре защитена, хидратирана и подхранена, за да не получи трайни увреждания с течение на времето и под вредното влияние на UVA / UVB лъчите. Да не забравяме, че слънчевите лъчи преминават в различни % през вода, облаци, на сянка, а дори и под мокра дреха.

UVA лъчите са с по-малко енергия и с по-голяма дължина на вълната, те проникват дълбоко в епидермиса и са отговорни за слънчеви алергии, преждевременно стареене, дългосрочни кожни увреждания като фотостареенето и рак на кожата. UVB лъчите имат по-къса дължина на вълната и много енергия, проникват в по-горните слоеве на кожата, където причиняват слънчеви изгаряния, спомагат преждевременното стареене и дори ДНК увреждания, които също са сред причинителите за развиване на ракови образувания.

Фотостареене - все по-видими линии по лицето и бръчки

Знаете ли, че  бръчките, фините линии, пигментацията се появяват в най-голяма степен именно под агресивното въздействие на слънцето? 

UV радиацията е една от основните причини и за преждевременното стареене на кожата - т.нар. фотостарене. Чували ли сте израза – клетките имат памет и всяко дори и леко слънчево изгаряне се запаметява и с течение на годините се „отпечатва“ върху лицето ни.  Ето защо е важно да се използва специализирана козметика с висок UVA и UVB фактор на слънцезащита.

Изборът е толкова голям, какво да изберем?

Преценете правилно най-подходящия за вас слънцезащитен продукт с фактор SPF (Sun Protection Factor) спрямо тип кожа – фототип, чувствителност и нужди.
Числото SPF съответства на филтриращото действие – колкото е по-високо, толкова е по-интензивна защитата от слънчево изгаряне Изборът на SPF е пряко свързан и с Вашия фототип. Фототипът се определя от цвета на кожата - генетично заложеното съотношение между червени и кафяви пигменти, като количеството тъмни пигменти обуславя и естествената защита на кожата от слънцето. Различават се шест фототипa кожа:

I: Много бледа кожа, руса или червена коса и лунички, светлозелени или сини очи
II: Светла кожа, светла коса и сини или кафяви очи
III: Светла кожа, кафява коса и кафяви или сини очи
IV: Матова кожа, тъмнокафява коса и кафяви очи
V: Тъмна кожа, черна коса и тъмни очи
VI: Много тъмна кожа, черна коса и тъмнокафяви очи

Дерматолозите препоръчват употребата на слънцезащитни средства с нива на защита 15 дори и на хората с по-тъмна кожа, които сравнително по-трудно изгарят. 

•   Ниска защита са продуктите с фактор 6 до 14. Те са подходящи само за кожи, които вече имат слънчев загар, при умерено (не наличие) на слънце, липса на чувствителност на кожата, фототип V, VI

•   Средна защита дават препаратите с фактор между 15 и 25. Те са подходящи за кожи, които по природа са добре пигментирани, вече имат първичен загар, това е подходяща ежедневна защита извън летен сезон. Фототип IV, V, VI

•   Висока защита дават препаратите с фактор между 30 и 50. Те са подходящи за защита на по-бледата кожа още при първите слънчеви лъчи.При чувствителна кожа-ежедневна грижа, с изкл. на летен сезон или интензивно слънце стоене. Фототип III, II

•   Много висока защита осигуряват продуктите с фактор 50+. Те са за хора с много светла, чувствителна, проблемна кожа. Изключително нужна при чувствителна кожа и излагане на слънце. Деца, възрастни фототип I, II, III, както и за всеки, който предпочита здравословен тен и защитена от фотостареене кожа.

Чували сме: „Преди не изгарях“ или „Сякаш, слънцето грее по-силно, какво да правя?“ „Не ми се мажат 100 продукта, искам 1, който ми дава пълна грижа“ Промяната в климатичните условия и все по-специфичните изисквания, налагат нуждата от все по-слециализирана козметика, която да отговаря на нуждите.

Немските лаборатории Pharma Theiss Cosmetics имат отговор - Pharma Hyaluron висока и много висока слънцезащита с антиейдж формула – комбинира дълбока хидратация, анти-ейдж грижа и ефективна слънцезащита.

С лека текстура, приятен летен аромат, кремовете за лице, шия и деколте са водоустойчиви, без минерални масла, алергизиращи аромати и парабени.

Pharma Hyaluron антиейдж и слънцезащита са характерни със своята ефективна антиейдж формула, с фармацевтичен хиалурон - интензивно хидратират, стимулират естествения синтез на хиалурон в кожата, редуцират бръчките и същевременно предпазват от преждевременно фотостареене. Продуктите са дерматологично тествани и подходящи за чувствителна, от нормална до суха кожа.

Серията Слънцезащита за лице включва антиейдж крем SPF 30 и антиейдж крем SPF 50+, идеална както за ежедневна употреба в градска среда, така и за слънцепредпазна и подмладяваща грижа през ваканцията.

Нека не забравяме, че само употребата на слънцезащитна козметика не е достатъчна в периодите на силно слънцегреене и продължително слънцеизлагане. Ето защо, напомняме и няколко съвета:

• Важно е да се избягва силното обедно слънце, особено без защитни средства
• Незащитеното и прекомерно излагане на слънце е вредно за здравето
• Слънцезащитните продукти с висок фактор не осигуряват стопроцентова защита от ултравиолетовите лъчи
• Добавете шапка и протективни дрехи, при по продължително излагане на слънце
• Слънцезащитата е нужна не само по време на ваканция - на морето или високо в планината
• Нанасяйте продукта 15-ина минути преди излагане на слънце   
• За ефективна защита редовно подновявайте слънцезащитните продукти