Как да се справим с косопада и да върнем блясъка на косата

Косопадът засяга широк кръг от дами и може да бъде предизвикан от множество фактори.

Здравият човек губи между 50 и 100 косъма на ден, всичко, което надвишава тази цифра, трябва да се вземе под внимание. Един от най-важните съвети, който можем да ти дадем, е да не гледаш на загубата на косата си само като на естетически проблем. Всички външни белези, които ти се струват притеснителни, всъщност са опит на тялото да ти съобщи, че има нещо по-дълбоко, което трябва да разрешиш. Имай предвид, че жизнената, блестяща и гъста коса всъщност е знак за добро здраве. Химическите продукти, замърсяването, стресът и лошото хранене могат много да навредят както на нея, така и на цялостното ти здравословно състояние.

Започни отвътре навън

Обърни специално внимание на храненето си. Витамините и минералите като желязото и цинка са от изключителна важност за растежа на косата ти. Желязото спомага за "пренасянето" на кислорода към космените фоликули. Ако имаш дефицит на желязо това не се случва и косата започва да пада. Цинкът пък е отговорен за блясъка на косата и когато той липсва, тя може да изглежда повехнала и дори посивяла. За щастие и двата елемента могат да бъдат набавени бързо и лесно чрез диетата ти. Хапвай повече киноа, бобови култури, ядки, леща и портокали.

Тъй като един косъм се състои предимно от протеини, е много важно да си набавяш достатъчно от тях. Ако липсват в тялото ти, косата ти ще спре да расте и ще започне да пада по-бързо. Освен в месните продукти, протеини можеш да си набавиш и от растителни източници - зърнените култури, ядките, бобовите, семената и зеленолистните зеленчуци също съдържат протеин. Спирулината също е добро решение, ако не харесваш вкуса й, можеш да я приемаш под формата на таблетки.

За да подпомогнеш растежа на косата и бързото и възстановяване, добави и комбинация от Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU), която ще се погрижи за космените фоликули, скалпа и структурата на косата. Тя включва соли №2 калциев фосфат (която помага на клетките на косата да се делят и така косата расте оптимално), №5 калиев фосфат и №11 силицея спират косопада и заздравяват структурата на косата, а №8 натриев хлорид подпомага храненето на космените фоликули, скалпа и ги хидратира. Приемай по 3 таблетки от всяка на ден поне 3-4 месеца.

Дългият прием оптимално е даже 6 месеца и за него има важна причина. Разпределението на минералните соли става от жизненоважните органи към по-малко важните. Косопадът е знак, че тялото страда от дефицити на минерали и витамини в дълбочина. И отнема от тях на системите си от периферията каквото са косата, кожата и ноктите. Така че когато започнеш да приемаш солите, ще ти трябва малко време да видиш ефекта, защото минералите първо ще отидат към важните органи и после към твоята красива грива.

Добрата новина е, че Шуслеровите соли повлияват цялото тяло. Освен помощ за косата, сол №2 отговаря костите и зъбите да са здрави, №5 е за добро настроение, №8 е за хидратация, а №11 прави кожата, косата и ноктите здрави и млади.

Здравословните мазнини са много важни за бляскава и здрава коса. Можеш да ги откриеш в авокадото, ядките и кокосовото масло. Много е важно да ги включиш в диетата си, тъй като тялото ни не ги произвежда само. Не забравяй, че е възможно да се храниш изключително здравословно, но храносмилането ти да не е добро и тялото ти просто да не може да усвои добре полезните съставки от храната, която хапваш. Затова е много важно да консумираш пробиотици и пробиотична храна като кисело мляко и кисело зеле, например.

Практични съвети

Избягвай да носиш косата си на стегната плитка или опашка, непрекъснатото дърпане на скалпа може да го увреди, а вероятно след това ще те боли и глава. Когато я третираш със сешоар или преса, намали максимално настройките на температурата, защото тя може сериозно да увреди косъма. Ако се боядисваш, стреми се това да става възможно най-рядко.

Използвай масаж и eтерични масла

Масажът на скалпа може да направи чудеса с косата ти. Той стимулира кръвообращението и прави косата по-жива и гъста. За най-добър резултат можеш да направиш масажа с кокосово масло и етерични масла. Веднъж седмично можеш да си правиш маска от 1 яйце, 1 супена лъжица кокосово масло, 1 супена лъжица зехтин и 2 супени лъжици мед. Така косата ти ще расте по-бързо и ще бъде блестяща и здрава.

Прочетете още:

» Шуслерови соли за всеки темперамент
» Често задавани въпроси за Шуслерови соли
» Комбинации Шуслерови соли за красива коса, кожа, нокти 
» Шуслерови соли - лицев анализ 
» Кои храни са полезни за здравето на косата?