Коледен магазин

Естествени методи да се справим с настинките и грипа

Колкото и да не обичаме да боледуваме, трябва да се примирим, че през есенно-зимния сезон това е почти невъзможно. В студените месеци стотици различни вируси разклащат здравето ни и се налага да се борим с досадните симптоми на настинката и грипа - хрема, възпалено гърло, повишена температура, кашлица, отпадналост, главоболие, болки в мускулите.
Опасността от заразяване на практика дебне отвсякъде, тъй като най-често инфекцията се предава по въздушно-капков път. Ако се намираме сред много хора, рискът някой от тях в момента да е болен и да „ръси” вируси на воля чрез кихане и кашляне е много голям. Можем да си лепнем вирусната инфекция и чрез допир. Вирусите на настинката са способни да оцелеят върху различни повърхности в продължение на часове. Телефонни слушалки, дръжки на врати на публични места или в офиса, дръжките в автобуса са чудесен източник на зараза. Да не подценяваме и климатиците, които заслужено допринасят за разпространението на болестните микроорганизми.

Настинка или грип?
Симптомите и при настинката, и при грипа може да са подобни. Но докато при простудните заболявания, причинени от характерните за сезона вируси, тези неразположения се изявяват постепенно и не особено тежко, то при грипа те връхлитат внезапно, обикновено от 1 до 3 дни след заразяването – рязко покачване на висока температура (може да достигне до 40 С), със силно главоболие, болки в стави и мускули, в очните ябълки, силна отпадналост, сънливост и липса на апетит. Тези симптоми са придружени с болки в гърлото, хрема и кашлица, които могат да стартират непосредствено с повишената температура или на по-късен етап. При хора с по-слаба имунна система може да настъпят усложнения – наслагване на вторична бактериална инфекция, може да се стигне и до отит, ларингит, бронхит, понякога и пневмония.
Първото и най-важно правило е да не посягате към антибиотиците. При вирусна инфекция те не са ефективни. Прилагат се за лечение на бактериална инфекция. Има лесни и ефективни стъпки, които ще ви помогнат да оздравеете по-бързо и то по естествен и щадящ организма начин. Ето някои от тях.

Осигурете си повече сън
Всеизвестно е, че когато сме изтощени, сме и по-уязвими към болестите. Според едно скорошно изследване хората, които спят по-малко от 7 часа, са били 3 пъти по-склонни да се сдобият с простуда. А когато болестта е вече факт, се нуждаем от допълнително сън, за да надвием инфекцията. Предлагаме ви и една хитринка при запушен нос – добавете още една възглавница в леглото си, така че главата ви да е по-нависоко от нормалното. Това ще облекчи налягането в синусите и ще улесни дишането.

Останете да се лекувате у дома.
Домашното лечение с почивка на легло (поне в първите 2-3 дни) ще помогне грипът или простудата да протекат по-леко, ще намали риска от усложнения, а също и ще предотврати разпространението на болестта.

Пийте повече вода
По време на настинка или грип е важно да се приемат повече течности от обичайното. Стремете се да пиете поне 2-3 литра вода. Това е необходимо, за да бъдат възстановени течностите в тялото, загубени по време на температурата и инфекцията. Ако се дехидратираме, допълнително ще влошим състоянието си. А с чаша топъл чай с мед можем да облекчим кашлицата, болката в гърлото или възпалението в носната кухина.

Заложете на хомеопатично лечение.
Хомеопатията и Шуслеровата терапия са доказали своята ефективност за бързото овладяване на грипа и грипоподобните вирусни инфекции ...продължение...


Прочетете още:
» Как да се предпазим от грип и настинка?
» Как протича грипа?
» Симптоми на грипа?
» Вирусна или бактериална инфекция? Как да я разпознаем?
» Таблица с активни съставки на най-често използваните медикаменти при грип и простуда
» Профилактика и първи симптоми на грип и простуда
» Медикаменти за лечение на грип и простуда
» Шуслерови соли за сила и жизненост през зимата
» Хомеопатично лечение на грип, простуда, висока температура