Аромaтерапия Пранаром

Ароматерапията е холистичен подход, който разглежда човека в неговата цялост. Лечението е насочено едновременно към инфекцията и симптомите, като се търси пълен отговор на здравния проблем. Ароматерапията се прилага върху кожата, вътрешен прием и чрез вдишване.

Етеричните масла са концентрирани растителни екстракти, които се излъчват от секреторните структури на растенията и представляват сложни смеси от органични съединения. Те са летливи и липидоразтворими, с характерен мирис. Активността им се постига с минимално количество. Те са единствената форма, която притежава три качества в едно: материя, енергия и аромат който предава съобщения до главния мозък.

Етеричните масла има молекула, както активните вещества е лекарствата, но те са „живи молекули” с енергия и способност да я предадат.

100% чистите етерични масла се произвеждат само от един орган на растението и само от едно растение. Те са натурални, не съдържат консерванти и оцветители.

Ароматните субстанции се получават по механичен начин или чрез  дестилация на водна пара:

1. Метода на механично счукване на „ароматните джобове” на цитрусовите плодове е най-простият, но за съжаление най ограничаващият. Полученият продукт се нарича есенция, а не етерично масло, защото не е правено никакво химическо преобразуване с разтворители или водна пара ( важи за всички цитруси).

2. Дестилацията на водна пара позната от дълбока древност е процедура, която извлича ароматната субстанция благодарение на водната пара. По голямата част от етеричните масла се добиват чрез водна дестилация без химикали и на ниско налягане. Процедурата се състои в това парата да премине през резервоар пълен с ароматни растения. На изхода на резервоара и при контролирано налягане водната пара е обогатена с етерични масла, там тя преминава през серпентина където се кондензира. Накрая казанче за етерични масла събира водата и етеричното масло. Разликата във физичните свойства между двете течности позволява те да бъдат лесно разделени.

Всички етерични масла имат хемотип. В зависимост от мястото, където расте растението то синтезира различни молекули. Затова екстрактите от едно растение събирани от различни краища на света се наричат по различен начин. Това се нарича хемотип. Той се определя чрез хоматографско изследване и съставяне на хематографска карта. Мащерката например има 8 хемотипа.

Ароматните съставки на едно и също растение не винаги са едни и същи. Едно и също растение растящо на различни места може да произведе етерично масло с различен биохимичен състав в зависимост от условията в които расте: слънце, климат, състав на почвата, надморска височина  и др. Тази разлика в биохимичния състав определя хемотипа на етеричното масло. Два хемотипа на едно и също масло могат да имат различно действие, както и различна токсичност.

Когато се купуват етерични масла винаги трябва да се проверява хемотипа, тъй като от вида на съдържащите се молекули зависи терапевтичното действие.

Как действат етеричните масла?

Механизмът на действие на етеричните масла е аналогичен на химичните молекули съдържащи се в лекарствата:
- против бактерии – разрушават мембраната на бактерията
- против вируси – директно разрушват външната мембрана на вируса и индиректно като стимулират имунната система.
- симптоматично – намаляват болката и възпалението по механизъм подобен на нестероидните противовъзпалителни средства. Колкото по-голяма е молекулата, толкова по-силно е действието и.

Етеричните масла могат да се използват за превенция и активно лечение.

Начин на приемане и дозировка:

Ароматерапията не е хомеопатия, за да се реализира действието на етеричното масло е необходим приема на определен брой молекули.

При остри състояния (например болки в гърлото) дневната дозировка е 15 капки разпределени на 3 приема по 5 капки поставени върху бучка захар или малко парче хляб вътрешно и 3 пъти по 5 капки за мазане. Добре е да се комбинира вътрешна с външна употреба.

При хронични състояния: 1 до 3 капки на ден за три седмици. Една седмица почивка, през която се дава възможност на организма да елиминира отпадните продукти. Схемата може да се повтори отново.

Странични ефекти

Подобно на лекарствените средства етеричните масла също притежават странични ефекти. Най-разпространен от тях е възпаление на кожата. За да се избегне повечето етерични масла не се приемат в чист вид, а се разреждат в базови масла като зехтин, бадемово масло и др.

Някои масла като туя са невротоксични. Използват се изключително рядко и много разредени. Не се препоръчва употребата на чисти масла при бременност, бебета и малки деца.Могат да се използват включени в състава на специални серия в голямо разреждане.

Взаимодействия

Ароматерапията е напълно съвместима с хомеопатията. Двата метода могат да се комбинират поради различните механизми на действие.

За разлика от етеричните масла, растителните масла се получават чрез пресоване и накисване. Източник са на есенциални мастни киселини и омега 3-6-9. Те са идеална база за разреждане на етеричните масла.