Месец на витамините
promotions

Холестеролът добър и лош

Холестеролът е мастно вещество (липид), част от състава на всяка клетка , с важни функции в синтеза на витамин Д, хормоните, смилането на храните. Произвежда се от организма, но може да се приема и с храни от животински произход. 
Ако концентрацията му  в кръвта обаче стане твърде висока, той се превръща в „тих убиец”, който не причинява никакви симптоми, но увеличава риска от сериозни здравословни проблеми.
Холестеролът се пренася в кръвта с протеини. Когато двете се свържат се наричат липопротеини.

Двата основни вида липопротеини са:
 - Липопротеин (HDL) с висока плътност  - пренася холестерола далеч от клетките и обратно до черния дроб, където той или се разпада или излиза от тялото като отпадъчен продукт.  Поради тази причина HDL се нарича "добър холестерол", а по-високите нива са по-добри
 - Липопротеин с ниска плътност (LDL)  - носещ холестерол към клетките, които се нуждаят от него . Ако количеството на този холестерол надхвърля нуждите на клетките, той се натрупва в  стените на артериите(образува плаки) , което води до заболяване на артериите(атеросклероза) и ограничаване на кръвния поток поток към сърцето, мозъка и останалата част от тялото. Това увеличава и риска от появата на кръвен съсирек в тялото. Поради тази причина, LDL се нарича "лош холестерол"

Какво причинява висок холестерол?
 - Нездравословна диета  с прием на високи нива на наситени мазнини
 - Пушене - химикал, намиращ се в цигари, наречен акролеин, спира HDL, пренасящ холестерола от мастни натрупвания в черния дроб, което води до стесняване на артериите (атеросклероза)
 - Диабет,наднормено тегло, чернодробно или бъбречно заболяване, синдром на поликистозните яйчници, бременност и други състояния, които повишават нивата на женските хормони, недостатъчно активна щитовидна жлеза.
 - Някои лекарства като  прогестини, анаболни стероиди и кортикостероиди  повишават LDL холестерола и намаляват HDL холестерола
 - Фамилна  хиперхолестеролемия  -  може да доведе до висок холестерол, дори и някой, който се храни здравословно.
 - Обикновено намаляването на приема на мазнини в храната спомага за регулиране нивото на холестерола.
Необходимо е да се ограничат храни, които съдържат:
 - Холестерол - от животински храни, месо и сирене.
 - Наситени мазнини - намерени в някои меса, млечни продукти, шоколад, печени продукти, дълбоко пържени и преработени храни.
 - Транс мазнини - намерени в някои пържени и преработени храни.

11 храни, понижаващи холестерола:
 • овес
 • ечемик
 • пълнозърнести храни
 • боб
 • патладжан
 • ядки
 • растително масло (рапица, слънчоглед)
 • плодове (главно ябълки, грозде, ягоди и цитрусови плодове)
 • соя и соеви храни
 • мастни риби (по-специално сьомга, риба тон и сардини)
 • храни, богати на фибри
Добавянето им в балансирана диета може да помогне за поддържане на холестерола под контрол.

В същия доклад се изброяват храни, които са лоши за нивата на холестерола, включително:
 - червено месо
 - пълномаслено млечни продукти
 - маргарин
 - хидрогенирани масла
 - печени изделия

Няколко съвета, които могат да ви помогнат за контролиране нивата на холестерола.
1. Коригирайте диетата си, като избягвате или ограничавате приема на наситени мазнини (напр. пържено, месо, масло, сирене). Използвайте зехтин за готвене или подправяне на ястията. Хранете се разнообразно и предимно с домашна храна. Включвайте в диетата си зърнени храни, риба, крехко месо, зеленчуци, богати на фибри, плодове.
2.Ограничете алкохола и откажете цигарите.
3. Движете се! Забравете за заседналия начин на живот и започнете някаква физическа активност, подходяща за вашето ежедневие и физическа форма. Физическите упражнения намаляват „лошия” холестерол и топят калории.
4. Обърнете внимание на теглото си. Контролирайте теглото си, защото човек с телесно тегло по-високо от 25 (BMI) е силно изложен на хиперхолестеролемия.
Ако промените в начина на живот са неуспешни или нивата на холестерола са много високи, вашият лекар вероятно ще ви предпише лекарства, понижаващи липидите. Ние ви препоръчваме едновременно с предписания медикамент от лекаря да приемате и таблетка омегамастни киселини.

Шуслерови соли комбинация при висок холестерол

Шуслерова сол №6 Kalium sulfuricum D6                          5 таблетки сутрин
Шуслерова сол №9 Natrium phosphoricum D6                   5 таблетки на обед
Шуслерова сол №10табл.х 80 Natrium sulfuricum  D6      5 таблетки вечер