-25% на всички продукти на Avene

Прочистване на организма от паразити с билкова тинктура

Тинктура антипаразитна програма е комбинацията от билките орех, пелин, карамфил, лайка, иглика и канела, които подпомагат пречистването и детоксикацията на организма.

Ето няколко основни качества на тези ценни билки:

От незапомнени времена орехът е известен не само като източник на храна, но и като лекарство. Сведения за свещеното дърво на древните гърци се среща в трудовете на Гален, Авицена и много други лечители от древността. Света Хилдегард го препоръчва срещу зъбен кариес, гнойни пъпки и глисти, Мухамад за дифтерит, подагра и бъбречни заболявания.

Пелинът е и най-доброто природно средство за избавяне от глисти заради силните си противопаразитни свойства. Тази билка се изявява и като лек, стимулиращ жлъчната секреция. Сред известните видове пелин, използвани за лечебни цели, са познати общо 13 вида, разпространени по умерените географски ширини у нас.

Белият пелин е сред най-разпространените видове от голямото семейство на билката, който се препоръчва за куп проблеми, свързани с функцията на женската полова система. Познат е черният пелин, който традиционна се използва освен като подправка и за заздравяване на рани и при безсъние. Известен е и така нареченият сладък пелин, който се използва най-вече в козметичното и парфюмерийното производство.

Карамфилът произхожда от Индонезия и от около 2000 години се ползва активно в медицината, кулинарията и бита на цяла Азия.

Етеричното масло от карамфил е един от най-мощните антиоксиданти, в сравнение, с който и да е плод или билка. Регулира кръвната захар – ежедневната консумация на карамфил може да увеличи активността на инсулина няколко пъти и по този начин помага за поддържането нивата на кръвна захар  под контрол.

Карамфилът бори микроби, вируси и бактерии. При кашлица има отхрачващо действие. Подпомага лечебното изпотяване при боледуване,  има положително действие при депресия. Намалява психическото напрежение и успокоява. Тези му свойства в известна степен са следствие на това, че карамфилът е и афродизиак. Като цяло се отразява добре на психиката и поради високото си съдържание на витамини от група В, ароматерапия с карамфил намалява сънливостта и умората. Стимулира ума, паметта и облекчава умствената умора, а чай от карамфил помага за облекчаване на диария, газове, подуване на корема и гадене.

Проучвания показват ефект на карамфиловото масло срещу бактерии свързани с образуване на плака, заболявания на венците и афти. Поради антисептичното си действие, карамфиловото масло е една от активните съставки в доста води за уста.

Изсушените цветчета от лайка са използвани като лекарство от векове - още в древните Египет, Гърция и Рим. Популярността на лайката нараства особено много през Средновековието, когато хората започват да я използват като лек срещу многобройни оплаквания като астма, колики, висока температура, възпаления, гадене, детски болести, нервни проблеми, кожни заболявания, рак.
Днес в традиционната медицина на нашия континент тя се е превърнала в толкова популярно лекарство, че спокойно може да разглеждаме лайката като европейския еквивалент на женшена от Азия и Северна Америка. Скорошни и все още продължаващи изследвания са доказали по научен път специфичните противовъзпалителни, антибактериални, антиалергенни и седативни свойства на лайката.

Игликата е доста богата на различни вещества. Част от тях са витамин С, етерично масло, сапонини, фенолни гликозиди, салицилова киселина и други. Точно затова тя е оказва отхрачващ и откашлящ ефект и е полезна при настинки и грип. Коренищата на игликата се препоръчват като лек при трудно уриниране. Поради високото си съдържание на витамините А и С, листата се ползват при отпадналост или главоболие. Цветовете пък са отличен лек срещу нервност или безсъние. Отвара от всички части на игликата се препоръчва при шипове, бъбречни болести или сърдечна слабост.

Канелата е широко разпространена подправка, която намира медицинско приложение при раздразнен стомах, диария и повишено натрупване на газове в червата и чувство на подуване.

Канела се прилага също и като средство за стимулиране на апетита. Притежава антибактериални и противопаразитни свойства, които обуславят приложението при различни бактериални и паразитни инфекции. Използва се също и при обикновена настинка и грип, а също и за облекчаване на болката при болезнена менструация. Канела понижава кръвната захар и се използва широко от диабетици и хора с повишен риск за развитие на диабет.

Канела влиза в състава на кремове, които се използват при мъже, страдащи от преждевременна еякулация.