Коледен магазин

Активно или хиперактивно е детето ни и как да му помогнем да балансира своето поведение?

Първият учебен ден открива цял един нов свят за детето и отключва много притеснения у родителите. Пренебрегваният проблем със свръхактивността, приемана преди като нормална, безобидна палавост (кое дете не е палаво!) се превръща в непреодолим проблем с дисциплината. Непоследователността и непостоянството, определяни в ранното детство като буден ум или многостранни интереси на детето се трансформира в проблеми с концентрацията, усвояването на учебния материал и съответно води до изоставането му в училище.
Синдромът на дефицит на вниманието с или без хиперактивност  е често нарушение в детската възраст. В различните държави се отчита честота между 5 и 10 %. Децата в това състояние имат проблеми с вниманието и концентрацията. Те изпитват трудности да самоконтролират поведението си и са свръхактивни. При някои се наблюдава само дефицит на вниманието, при други то е придружено и с хиперактивност. Тези симптоми пречат на обучението на децата, а често създават и конфликтни ситуации в училище. При някои хора състоянието продължава да ги съпътства и в зрелия живот и създава проблеми на работното им място и в ежедневието.Една част от родителите намират обяснение в голямото претоварване на детето, други считат, че с времето нещата ще се подредят от само себе си. Има и такива, които се притесняват и започват да търсят начини да помогнат на детето.

Симптоми, които може да говорят за наличие на СДВХ
(синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност)

» Хиперкинетичност – липса на постоянство, преминаване от едно нещо на друго, недовършване на дейностите, хаотично поведение, липса на самоконтрол. В двигателен аспект детето може да има трудности с моторната координация, повишена подвижност, когато се изисква по-голям покой.
» Проблеми с вниманието – детето лесно губи интерес, справя се по-зле от връстниците си с рутинни задачи, които изискват по-дълго изпълнение и не са им интересни.
» Импулсивност – поемане на рискове без мисъл за последствията, необмислени реакции, невъзможност да се контролират, когато желанията им не са задоволени веднага, изявена нетолерантност в игрите с другите.

Съвременната медицина предлага няколко медикамента за подобряване на състоянието, но те не са ефективни при всички пациенти, а нежеланите лекарствени реакции са много и често сериозни.

Какви са алтернативите на лекарствата за повлияване на това състояние според данните, събрани в последните години?

Омега–3 мастни киселини: Множество проучвания показват, че децата, засегнати от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност имат по-ниски нива на Омега–3 мастни киселини (EPA и DHA) в организма си, както и че съотношението Омега-6/Омега-3 мастни киселини в тези хора е по-високо от нормалното. Други проучвания показват подобряване на състоянието на децата след допълнителен прием на тези две Омега-3 мастни киселини, също в точно определено състояние. Ефективността е видима след 3 месечен прием на сравнително високи дози Омега-3 мастни киселини.
Цинк: Цинкът е основен микроелемент в живите същества. Хората набавят необходимия им цинк чрез храната, като около 38% от цинка, който се съдържа в нея се резорбира в кръвта. Дефицитът на цинк е често срещан сред хората с ментални и поведенчески проблеми. Установено е, че голяма част от децата със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност имат някаква степен на цинков дефицит – от гранични стойности до тежък дефицит. От друга страна няколко проучвания показват подобряване на състоянието на децата със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност  след прием на цинк.
Магнезий: След проведени кръвни изследвания на деца със синдром на хиперактивност са установени занижени стойности на микроелемента магнезий. Добавянето на магнезий към комбинация от Омега-3, Омега-6 и цинк, подобрява значително симптомите  при хиперактивни деца.


Есприко
е продукт, специално разработен за хиперактивни деца над 5 години,
с есенциални мастни киселини, магнезий и цинк – с приятен плодов вкус.
Можете да поръчате Есприко капсули х 60 тук