За Въпроси: +359 889 717 880
За Въпроси: +359 889 717 880
Рецепти от Средиземноморската кухня

Халуми
½ кг. козе сирене, няколко стръкчета мента, 2 белтъка, 100 гр. сусамово брашно.
Сиренето се нарязва на кубчета, белтъците се разбиват, ситно нарязаната мента се смесва със сусамовото брашно. Парченцето сирене се потапя в белтъците, а след това в брашното. Пекат се на тиган, без мазнина от всички страни докато получат златиста коричка.

Сьомга в бекон
500 гр.филе от сьомга, 200 гр. бекон, 1 лимон, сол, олио
Рибата се реже на парчета, осолява се и след като поеме солта се обвива в тънко парче бекон. Слага се в намазана с мазнина тава, полива се със сока на изцедения лимон, поръсва се с настърганта лимонова кора и се слага 1с.л. вода в тавичкта. Пече се до получаване на златиста коричка.

Средиземноморска салата с риба тон
½ к.ч дългозърнест ориз, 5 бр. чери домати, 1 консерва риба тон, 3с.л. царевица, магданоз, маслини, зехтин, 2с.л. балсамов оцет, 1ч.л.горчица, черен пипер, сол
Оризът се сварява с малко соли зехтин, остава се да се охлади и се слага в голяма купа. Царевицата се загрява за малко в тиган и се изсипва при ориза заедно с чери доматите разрязани на две, рибата тон, обезкостените маслини. Залива се с дресинг приготвен от зехтин, оцет, горчица, сол и черен пипер. Поръсва се с магданоз

Скариди на шиш
500 гр. скариди, 2с.л. кетчуп, 2-3 скилидки чесън, малка главичка лук, 100 мл. бяло вино, черен пипер, кайенски пипер, сол
Желателно е соса да бъде приготвен предварително поне един чса, за да се смесят добре ароматите на подправките. Скаридите се почистват, маха се твърдата люспа и червото, което се намира в средата на опашката. Почистените скариди нанизваме на шиш и с четка ги намазваме с предварително направения сос. При печенето продължаваме да мажем от двете страни.

Канелони от тиквички
3-4 тиквички, лук, чесън, 250 мл.прясно мляко, 3с.л. брашно, зехтин, копър, сол, чер.пипер, щипка захар, 2с.л. оцет
Тиквичките се измиват и подсушават, краищата се отстраняват и тиквичките се режат на възможно най-тънки ленти по дължина. Така нарязаните тиквички се бланшират за 3-4 мин. във вряща вода с оцета, захарта и малко сол. Едната тиквичка се оставя за пълнежа и се нарязва на кубчета и заедно слука и чесъна се запържва в зехтина, след като изври водата и останат на мазнина се слага брашното и се бърка 1-2 мин.непрекъснато, докато брашното се запече леко. Налива се постепенно прясното мляко при интензивно бъркане, слагат се и подправките и се бърка още около 5-10 мин. Трябва да се получи гъст сос, с който ще напълним бланшираните тиквички. Върху домакинско фолио се нареждат лентите от тиквички като се застъпват разстила се изстиналата плънка и се завива с помощта на фолиото.  Нарязва се на по-малки рулца и се сервират поръсени с магданоз и малко зехтин.

Фритата с шунка и гъби
6 яйца, 150гр. шунка(бекон), 250 гр.гъби, 100гр. настърган кашкавал(пармезан),  250гр. спанак,  чесън, чер.пипер, сол.
В зехтин запържваме гъбите, шунката,чесъна, прибавяме спанака, и като поомекне се добавят разбитите яйца. За около 10 мин. ще се получи твърда смес като омлет, който се поръсва с кашкавал и се слага във фурната леко да се запече

Пълнени калмари
4 калмара, скариди, рулца от раци, 150 гр. рибно филе или каквото пожелаете за плънка, чесън,  зелен лук,копър, магданоз,  даф.лист, сол, чер. пипер, зехтин
Калмарите се почистват и се остранява ципата, след което се измиват и се варят за около 1 мин.във вода подправена със сол, чер.пипер, оцет, дафинов лист. Останалите продукти се нарязват и заедно с пипалата на калмарите се овкусяват с подправките. Затварят се отворите им с клечки за зъби, мажат се със зехтин и се пекат на скара или във фурна. На скара около 10 мин. , ако са във фурна се загрява предварително и се пече за около 15 мин.