-25% на всички продукти на Avene

Как да лекуваме правилно атопичния дерматит?

Атопичният дерматит е една от най-често срещаните алергични прояви, протичаща с обриви и силен сърбеж на кожата. Заболяването има комплексен характер – от една страна е обусловено от фактора наследственост, а от друга се провокира от множество външни въздействия, които нарушават белтъчния баланс в организма и внасят токсини: от лекарства, ваксини, храни, козметика и др.
Атопичният дерматит обичайно започва в ранно детство (още в първите месеци на живота) и се развива като хронично заболяване с период на затишие и обостряне.


Какви са симптомите при атопичния дерматит?


Много суха кожа с възпалени, зачервени обриви. При кърмачетата и малките деца те засягат предимно лицето, но могат да се появяват и по скалпа, тялото, ръцете и краката. При възрастните обривите се забелязват по-често по ръцете, гърба, гърдите. Засегнатите се оплакват от силен сърбеж, често разчесват засегнатите места. Поради това се отделят секрети, които засъхват и се образуват корички. Влошеното състояние на епидермиса води до склонност към развитие на инфекции с причинител стафилококи, стрептококи и др.


Какви грешки в лечението е важно да избягвате?


Грешка е да се потискат симптомите на атопичния дерматит, като се прилагат външно кортикостероидни медикаменти. Потискането на кожната патология само измества проблема на друго място. Така с времето, след конвенционално лечение на дерматит при децата, често се появява астма. Кортикостероидите блокират редица естествени процеси в тялото и рушат имунитета.


Какви са предимствата на Шуслеровата терапия за лечение на дерматит?


- Терапията с Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU) е много ефективен метод за лечение, тъй като не само успява да овладее възпалителния процес и да се облекчат неприятните симптоми, но също така и укрепва имунната система, за да се държи под контрол алергията. Шуслеровите соли връщат равновесието на минералите в организма, което е определящо за нормалното му функциониране. Терапията с тях позволява да се ускори оздравителният процес и да се предотвратят рецидивите на заболяването.

- За лечение на сухата, сърбяща и раздразнена кожа (с лющене), склонна към инфекции и възпаления, можете да използвате утвърдената комбинация Шуслерови соли на Немския хомеопатичен съюз (DHU):
- Шycлepoвa coл №2 калциев фосфат – минералната сол, която предотвратява склонността към алергична реакция, укрепва организма и е особено важна за регенерацията на кожата. Изиcĸвa пo-дълъг прием.
- Шуслерова сол №3 железен фосфат – солта за овладяване на възпалителния процес в остра фаза, със силен сърбеж и зачервена, възпалена кожа.
- Шуслерова сол №8 натриев хлорид – солта за регулиране на водния баланс, нужна за успокояването и хидратирането на сухата кожа.
Приемът е по 2-3 таблетки от всяка сол за продължителен период от време.
- В допълнение, засегнатите участъци по кожата може да се обливат (или изплакват след къпане) с вода, в която са разтворени по 2 таблетки от Шуслеровите соли №1 калциев флуорид и №11 силицея.
Шуслеровите соли нямат странични ефекти. Могат да се приемат, като се смучат или разтварят във вода, а за кърмачето – като се стопят на кашичка с малко вода и се намажат на устната лигавица (например от вътрешната страна на бузите).

Можете да поръчате комбинацията от Шуслерови соли за атопичен дерматит – ТУК .