contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Диабет и суха уста (ксеростомия) – взаимовръзка и превенция

Ксеростомията е медицинският термин за суха уста - състояние, при което устната кухина е по-суха от нормалното. Това се дължи на понижено образуване на слюнка или пълната й липса, води до проблеми с храненето и развитие на кариес, и чувство на дискомфорт. В по-зряла възраст това  често е най-характерният симптом на започващ захарен диабет. За да се установи дали е така, е необходимо да се изследвате и следите нивото на захар в кръвта.

Други причини за това състояние могат да бъдат много и комплексни: страничен ефект от медикаменти; напредването на възрастта; химио и лъчетерапия; други заболявания, като автоимунни болести, болест на Паркинсон, депресия и прочие. Хъркането и дишането през устата също водят до сухота в устата; алкохол и тютюнопушене.
За да постави диагноза, Вашият лекар ще Ви прегледа, ще зададе уточняващи въпроси за симптомите и давността на заболяването и може да Ви назначи допълнителни изследвания – изследване на кръвта, образно изследване и др., за да установи причината.
Ако причината за ксеростомията не може да бъде открита или разрешена, лекарят Ви ще препоръча как да се грижите за устата и зъбите си.

Биокстра при суха устаНай-подходящите продукти за лечение на сухота в устата, които активират слюноотделянето са серията продукти Bioxtra – паста за зъби, вода за уста, спрей и орален гел.


Какви са ползите от тях:


• Спомагат за поддържане естествения
баланс на устата.
• Не съдържат пенливи агенти за максимален ефект.
• Имат лек вкус и съставки, които са лесно поносими
• Уникална формула от ензими и флуорид,
• Не съдържат захари
• Активират естествените оздравителни механизми в устата
• Намаляват загубата на вода върху повърхността на устата.
• Съдържат основни масла и ксилитол (eстествен подсладител), които овлажняват и подсилват балансирата среда в устата и спомагат редуцирането на плака и кариеси.Съвети за превенция:


1. Употребявайте бонбони и дъвки без захар, те повишават слюноотделянето.
2. Приемайте достатъчно вода.
3. За да запазите здравето на зъбите, използвайте паста за зъби, гел и вода за уста (Bioxtra) с флуорид, ензими и естествен подсладител ксилитол и извършвайте редовно профилактични прегледи,
4. Дишайте през носа.
5. Ограничете или спрете изцяло тютюнопушенето.
6. Използвайте овлажнител за въздуха в помещението, в което стоите най-дълго.
7. Избягвайте употребата на фармацевтични продукти, които причиняват ксеростомия.
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД