contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Алергии

Алергията настъпва, когато имунната ни система реагира на субстанции в околната среда, които са безобидни за повечето хора. Тези субстанции се наричат „алергени“ и се откриват в домашен прах, лекарства, храни, домашни любимци, полени, насекоми. На всички ни са известни най-популярните дразнители, но не винаги причинителят е в действителност този, когото сме набедили. Изключително редки, но възможни алергени са слънцето, водата и студът.

А знаете ли, че може да сте алергични и към новите ви кожени обувки? Ако получите сърбеж и обрив по ходилата, след като сте ги носили, най-вероятно сте развили контактен дерматит. Добрата новина е, че обуването на чорапи предпазва от подобни реакции. Контактен дерматит може да възникне и по ръцете, след като сте държали монети. Причината е алергична реакция към никела, който е един от металите в състава на монетите. Никел има и в много други предмети от обкръжението ни – бижута, ципове, дори рамките на очилата ни.

Алергии към тренировки? И това е нещо съвсем реално, не само в преносен, но и в буквален смисъл, особено ако сме хапнали 1-2 часа преди това. В леките случаи тренировката може да предизвика обрив, но е възможно развитие и на анафилактичен шок.  
В миналото дори са се изказвали теории за съществуването на алергия към електричество – свръхчувствителност към електричните полета, създавани от мобилни телефони, микровълнови печки, компютри и други ел. уреди, проявяваща се с гадене, главоболие и шум в ушите. Учениете, обаче, така и не са успели да докажат такъв вид алергия.

Атопията е наследствена предразположеност на организма към развитие на алергични заболявания. Деца, чиито родители страдат от алергия, е по-вероятно също да развият някаква алергична реакция към дадена субстанция. Интересен факт е, че децата, страдащи от затлъстяване, развиват по-често хранителни алергии в сравнение с тези с нормално телесно тегло. Първородните деца обикновено са по-алергични от братята и сестрите си. Алергиите, обаче, не възникват единствено в детските години. Понякога човек, който в детството си не е бил алергичен, може да получи алергична реакция за първи път в зряла възраст, въпреки че причините за това не са напълно известни. Наблюдава се и обратното явление - част от децата „израстват“ алергиите си, особено тези към млякото.  Интересно откритие на учените е, че хората, страдащи от алергия, са с около 33% по-нисък риск от развитие на мозъчни тумори.
Когато атопичен човек се срещне с определен алерген, възниква алергична реакция. В зависимост от причинителя и мястото, от където той прониква в тялото ни, алергичният отговор е различен. Например алергените, които се вдишват, водят до възпаление, оток и повишена секреция от носната лигавица. Това се проявява с хрема, кихане, чувство за дразнене в гърлото. Често очите също се зачервяват и сълзят. В други случаи възниква астма, вследствие на реакция на долните дихателни пътища. Хранителните алергени най-често водят до стомашно.чревни прояви – гадене, подуване на корема, диария. Кожните алергични реакции като зачервявания и сърбежи се дължат на директен контакт с алерген. Често алергичната реакция е комбинирана – включва прояви от различни органи, независимо от входната врата. Обикновено симптомите са леки до средни по тежест и не представляват сериозен проблем, освен съпътстващото дразнене и дискомфорт. Някои хора, обаче , могат за проявят тежка алергична реакция – т.нар. анафилактичен шок, при който е необходима незабавна медицинска помощ.
 
Veroval, Веровал тест Откриване на алергия
Няма лекарство, което напълно да излекува алергията, но има такива, които значително облекчават симптомите – антихистамини, кортикостероиди, деконгестанти, холинолитици и други. Разбира се, най-сигурният начин е, доколкото е възможно, просто да избягвате срещите със съответния алерген.
Ако сте алергични към полени, прекарвайте по-малко време навън по време на дните, в които полените са „в разгара си“. Избирайте маршрути, които ви излагат на по-малко контакт с тях, дръжте прозорците у дома затворени, приемайте антихистамини, ако се налага да прекарате повече време навън. Синтетичните материи при търкане помежду си създават електрически заряд, който привлича полени – ето защо е добре да се придържате към дрехите от естествени материи.
На колкото повече алергени сте изложени, толкова по-тежки са и алергичните реакции. Ако сте алергични едновременно към домашен прах, домашни любимци и полени, едва ли е добре идея да посетите старата си приятелка с котката през пролетта.
Доскоро се смяташе, че ограничаването от определени храни на майката по време на бременност и кърмене предпазва децата от хранителни алергии. Последните данни сочат, че това не води до значително понижение на честотата на алергии у деца. Майчиното мляко е идеалната храна за новороденото, особено през първите 6 месеца и вероятно намалява риска от последващи алергии към кравето мляко. Въвеждане на други храни към диетата на кърмачето става постепенно през определени интервали от време, за да може рано да се идентифицират възможните причинители на алергии. Преди се твърдеше, че ранният контакт на децата с домашни любимци, увеличава риска от развитие на алергия. Днес е прието точно обратното – ранният контакт с котки и кучета предпазва от развитие на алергични реакции към тях впоследствие. Тютюнопушенето по време на бременност и излагането на децата на тютюнев дим ги превръща в пасивни пушачи и увеличава риска от астма и хронични белодробни заболявания.
 
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД