contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено

Шум в ушите

Тинитус или „шум в ушите“ е усещането за звънене, свиркане, съскане, цвъркане или друг звук в ушите, който възниква в отсъствие на външен източник. Може да наподобява вятър, течаща вода или музика, да бъде краткотраен или продължителен, да варира по интензитет. Обикновено се влошава в тиха обстановка, например нощем, докато се опитваме да заспим. В други случаи пулсира в синхрон със сърдечния ритъм.

Тинитусът не води до загуба на слуха, нито пък е вследствие на такава, но двете състояния често се съчетават. Понякога хората с шум в ушите стават по-чувствителни към околните звуци и им се налага да използват тапи за уши или други средства, за да изолират дразнителя.

Тинитусът не е заболяване, а нарушение в провеждането на звука. Засяга много хора, като за повечето от тях не представлява сериозен проблем. В някои случаи, обаче, шумът в ушите може да причини нарушения в концентрацията и съня, създавайки трудности в работата и комуникацията с околните, и евентуално психологически дистрес

Кога емоциите ни помагат да оцелеем и да се развиваме

В повечето случаи шумът в ушите се дължи на увреждане на крайните нервни окончания на слуховия нерв във вътрешното ухо. Тези нерви са отговорни за добрия слух, а при тяхната повреда настъпват нарушения на слуха, включително и шум в ушите. С напредване на възрастта нервните влакна също „остаряват“, с което се обяснява физиологичното отслабване на слуха при възрастни хора. Независимо от това, основната причина в днешно време, водеща до нарушения в чуването, не е напредналата възраст, а излагането на звуци с голяма сила и интензитет. При много млади хора, които слушат силна музика през слушалки в ушите, възникват необясними иначе нарушения на слуха. Дърводелци, музиканти, пилоти и други, работещи с шумни машини, са с повишен риск от поява на тинитус. Дори и единично излагане на внезапен силен звук може да причини временна увреда на слуха.

Съществуват и много други причини за поява на шум в ушите. Някои от тях са безобидни – натрупването на повече ушна кал може да доведе до краткотраен тинитус. В други случаи се касае за заболявания на средното ухо като инфекция, спукване на тъпанчето, натрупване на течност или втвърдяване на костиците (отосклероза), участващи в провеждането на звука. Други причини са високото или ниско кръвно налягане, алергии, тумор, диабет, заболявания на щитовидната жлеза, травма на главата, неврологични заболявания, медикаменти като аспирин, антибиотици и много други (лекарствата, в чиито листовки, появата на шум в ушите е отбелязана като възможна странична реакция са над 200!). Освен това, стресът, алкохолът и тютюнопушенето също биха могли да влошат състоянието.

В повечето случаи шумът в ушите е субективен – което значи, че само вие го чувате. В други случаи е обективен – друг човек също може да го чуе. Например, ако имате сърдечен шум, с всеки удар на сърцето може да чувате свистене в ушите, а лекарят ще чуе този шум през стетоскопа, докато ви преглежда. Много хора чуват ударите на сърцето си, особено с напредване на възрастта, когато стените на артериите задебелят и се променя кръвотока.

Първата стъпка в лечението на тинитуса е установяване на подлежащата причина за неговата поява. Ако се открие здравословен проблем, лекарят ви може да облекчи състоянието - например да премахне натрупаната ушна кал, да предпише лечение при налично сърдечно заболяване или да замени лекарствата, които приемате в момента, ако подозира, че те могат да предизвикват шума. Понякога не може да бъде установена конкретна причина.

Съществуват различни устройства, които потискат шума. Така наречените генератори на „бял шум“ симулират звуци от околната среда като морски вълни или ромолене на дъжд, които доминират над дразнещите шумове в ухото и по този начин ги заглушават. Слуховите апаратчета са подходящи, когата е налице загубва на слуха в комбинация с шум в ушите. Има и медикаменти, които не могат да излекуват напълно, но значително облекчават тинитуса – трициклични антидепресанти. Те, обаче, се прилагат само в тежки случаи поради нежеланите им странични действия. Разработени са и алтернативни методи на лечение – акупунктура, хипноза, Гинко Билоба, цинк-съдържащи добавки, витамини от група Б.

Селеногин е препарат, притежаващ QIS2X формула – комбинация от Гинко билоба и селен, оказваща благоприятен ефект при шум в ушите, световъртеж и стрес. Селеногин подпомага оросяването на мозъка и крайниците, стимулира паметта, концентрацията и нормалната умствена дейност.

Страхувате ли се, че паметта започва да ви изневерява?

Не забравяйте, че звукопроводната ни система е един от най-чувствителните и деликатни механизми в човешкото тяло. Тя е част от централната нервна система и до голяма степен се влияе от психологическото състояние на човека. Ето защо е важно да спазваме някои прости правила, за да поддържаме добро психическо здраве:

- Избягвайте шумни среди, движете се редовно и си осигурявайте достатъчно време за почивка.
- Не прекалявайте с кофеина, цигарите, както и с други стимуланти на нервната система.
- Следете редовно кръвното си налягане, ограничете приема на сол и се консултирайте с лекар, ако установите завишени стойности.

И най-важното – не се плашете от шума в ушите! От него няма да оглушеете, няма да се побъркате или да съсипете живота си. Просто го приемете като досаден, но малък проблем и се опитайте да го игнорирате. В психотерапията има разработени техники за справяне с шума в ушите, които успешно се прилагат при хора, които не могат сами да се справят с овладяването му.

Хомеопатично решение при шум в ушите

При остри състояния - ШС №3 -10 табл.на ден,успоредно с друга терапия предписана от лекаря (до настъпване на подобрение.
Обикновено това оплакване е резултат от усложнение след ОРВИ или грип.

При хронични състояния: ШС№3 ,ШС№5 ,ШС№8 ,ШС№ 11 по 3-5 табл. от всяка сол за 2 месеца (сутрин ШС№3 и ШС№8 ,а вечер ШС№5 и ШС№11).

Шуслеровите соли могат да се комбинират с други медикаменти препоръчани, или изписани от лекар. Ако след посочения период няма подобрение, или то е незначително, консултацията с лекар е задължителна.
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД