-25% на всички продукти на Avene

Домашни средства при болки в гърлото

Съществуват редица народни лекове при болки в гърлото, известни на човечеството още от древността, за някои от които се твърди, че са по-мощни дори и от лекарствата.

Ето някои от тях:

Мед. Медът, добавен към чай или самостоятелно, е един от най-разпространените домашни лекове при болно гърло. Освен това, той е изключително ефикасен за успокояване на нощна кашлица, както и за лечение на рани.

Чай от мента. Доказано е, че в ментата се съдържат противовъзпалителни, антибактериални и антивирусни съставки. Ментолът в нея подпомага отстраняването на натрупаните секрети и облекчава гърлото и дишането.

Лайка. Лайката има противовъзпалителни, антиоксидантни и кръвоспиращи свойства и не случайно е една от най-старите билки, познати на човечеството. Чаят с лайка или вдишването на пари с лайка успокояват не само болното гърло, но и останалите симптоми на настинка. Освен това се смята, че укрепва имунната система.

Гаргари с подсолена топла вода. Болките в гърлото се дължат на оток и възпаление на клетките в лигавицата. Солта изтегля водата от клетките, което води до тяхното свиване и намаляване на болката. Освен това солената вода отмива секретите от гърлото и облекчава дишането. Сложете ½ ч.л. сол в 200 мл топла, но не гореща вода, разбъркайте добре и направето гаргара с получената смес. Може да се прави максимално до три пъти на ден, но не повече, защото рискувате да засегнете и здравите клетки, което само ще влоши състоянието.

Възпаленото гърло не означава лечение с антибиотици

Гаргари със сода за хляб. Друг лек срещу възпаленото гърло, макар и не толкова известен както подсолената вода, са гаргарите със сода за хляб. Към чаша топла вода добавете ¼ ч.л. сода за хляб и 1/8 ч.л сол. Освен че успокоява гърлото, тази смес възпрепятства растежа на гъбички.

Лимонена вода. 1 ч.л лимонен сок в чаша топла вода свива оточните клетки в гърлото и създава неблагоприятна среда за развитието на вируси и бактерии.

Хидротерапия с парче плат. Всичко, което ви трябва е старо парче плат и малко вода. Намокрете плата със студена вода от чешмата и го изстискайте, така че да не капе вода от него. Дръжте го на врата си около 30 минути. По този начин областта се охлажда, облекчавайки болката и се засилва притока на кръв, лимфа, дейността на потните и мастните жлези, както и на околните тъкани като всичко това ускорява лечебния процес.

Дишане на пара. Кипнете вода и я изсипете в купа, така че водата да достига до средата на купата. Наведете се над нея достатъчно, за да вдишвате издигащата се пара. За максимален ефект поставете хавлия над главата си, за да задържите парите. Друг вариант е да си вземете горещ душ и да вдишате парите, с които банята се е напълнила.

Смучене на чесън! Колкото и неприятно да звучи, чесънът съдържа алицин, който е естествен лек срещу болно гърло. Нарежете една скилидка чесън на две, под двете бузи сложете по едно парче и смучете така, както смучете таблети.

Топла вода с червен пипер. Сипете ½ ч.л. червен пипер в чаша вряла вода и добавете 1 ч.л. мед. Изчакайте сместа да поизстине като през това време разбърквате, след което я изпийте. Червеният пипер съдържа капсаицин, който за кратко време облекчава болката.

Компрес с моркови. Настържете два големи моркова върху салфетка и ги разнесете върху нея, така че да можете да я сгънете на две. Поставете я върху гърлото си, а над нея вържете шал, който да я държи на място и стойте така около 40 минути. Смята се, че морковите имат „почистващ“ ефект върху лимфните възли, а белите кръвни клетки отнасят бактериите и вирусите именно към тези лимфни възли. Така морковите засилват потока на кръв и лимфа към шийните лимфни възли и помагат за отстраняването на токсините от тях.