-25% на всички продукти на Avene

Вирусна или бактериална инфекция? Как да я разпознаем?

„Силно главоболие, температура над 38,5° и подозрително дращене в гърлото“. 
Така започва добре познатата ни дилема между пътя към лекарския кабинет и провеждането на самолечение, което често крие голям риск. Има ли средство, което да ни подскаже как е най-правилно да постъпим?
В моменти като този е важно да знаем дали в организма се развива вирусна или бактериална инфекция. Сред най-характерните признаци на остра респираторна вирусна инфекция е бързото начало и общото състояние на отпадналост. Наблюдава се рязко покачване на телесната температура, силни болки в гърлото, суха кашлица и дрезгав глас. При бактериална инфекция началото не е ясно изразено, а кашлицата често е мокра.
Съществуват много случаи обаче, при които е трудно да се разграничат характерните признаци. Тогава се назначава изследване за ниво на С-реактивен протеин (CRP) в организма. Това е белтък, който се синтезира в черния дроб и участва в имунната защита. Референтите стойности са до 5 mg/l. Важно е да се знае, че при пушачи и хипертоници, както и при хора с ревматоиден артрит стандартно се срещат по-високи нива на този протеин. При наличие на бактериална инфекция нивото на CRP започва значително да се покачва и при стойности над 30 mg/l е много вероятно в организма да се развива бактериална инфекция. Ето защо, ако в рамките на 24 часа след появата на първите симптоми,  изследваме този показател, можем да разберем дали в организма се развива вирусна или бактериална инфекция.
Важно е да знаем, че заболяванията, причинени от вирусни инфекции, се лекуват само симптоматично, което означава, че причинителят не може да се унищожи с медикамент. Антибиотиците са мощни лекарства, които са ефективни само срещу бактерии, но не и срещу вируси. При наличие на вирусна инфекция приемът на антибиотик може да доведе до резистентност и намаляване на имунитета.

Как и къде можем да изследваме нивото на CRP?
Разбира се най-популярният метод за изследване е кръвен тест в лаборатория. От скоро можем да направим полуколичествено изследване на CRP в уюта на собствения си дом с помощта на домашен медицински тест. Той дава надежден отговор на въпроса - завишено ли е нивото на С-реактивен протеин с точност над 95%. Опаковката съдържа всичко необходимо за провеждането на теста в домашни условия, а резултатът излиза само след 5 минути.

ЩЕ ПОМОГНЕ ЛИ АНТИБИОТИКЪТ?
бърз тест за откриване на бактериална инфекция при настинка

Страдате от симптоми като:
- ​кашлица и запушен нос
- висока телесна температура
- болки в гърлото, мускулите, ставите, главата

Вече можете да научите бързо и в домашни условия дали причина за инфекцията е бактерия или вирус. Нуждаете се само от капка кръв от върха на показалеца. 

Домашен тест VEROVAL® - синоним на ранно откриване на рискове за здравето.
Серията домашни медицински тестове VEROVAL® могат да дадат важни насоки по въпроси свързани със здравето. Тестовете са в помощ на всички тези хора, които често пропускат да си направят редовните медицински прегледи и изследвания, подходящи са също за малки деца и хора в неравностойно положение. Сред гамата можете да откриете тестове за непоносимост към глутен, недостиг на желязо, откриване на алергии, инфекция с Helicobater pylori, скрита кръв в изпражненията и др.

Веровал тест Профилактика на стомаха
Веровал тест Профилактика на червата
Веровал тест Холестерол

Веровал тест Недостиг на желязо
Веровал тест Инфекция на пикочните пътища

Веровал тест Глутенова непоносимост
Веровал тест Откриване на алергия

Веровал ранен тест за бременност
Веровал тест Репродуктивна способност