До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Природни средства в битката с грипа и настинката


Как да се радвате на добро здраве в сезона на вирусите


Ако често се оплаквате от умора, сънливост и изтощение през деня, последвани от безсъние през нощта или болки в мускулите, възможно е това да са признаци за отслабнал имунитет. Не чакайте да попаднете в капана на настинките и грипа, които върлуват наоколо, а използвайте най-ефективните природни средства и начини за укрепване на имунната система. Ето кои са те!

Здравето започва от... масата
Заблуда е широко разпространеното мнение, че, за да се радваме на добър имунитет, е достатъчно да приемаме витамини и имуностимуланти. Всъщност имунитетът зависи до голяма степен от състоянието на храносмилателната ни система. В стомаха и червата се намират около 80% от нашата имунната система (лимфоидната тъкан, от която се произвеждат защитните клетки на организма). Установено е, че при дисбаланс на чревната микрофлора много по-често боледуваме, липсва ни енергия и концентрация, намалява паметта, страдаме от наднормено тегло, заплашват ни и редица болести като рак, диабет и др. Какво помага?
-       Можем да използваме немския опит с лечебните горчивки. Наречени са така заради комбинирането на билки, съдържащи особено полезните горчиви субстанции. Без горчивите вещества няма правилно храносмилане и здрава чревна флора. На родния пазар такава е немската горчивка Гастритол. Тя включва в състава си 6 билки, познати много добре и у нас - пачи очиболец, сладник, горчив пелин, пресечка, пищялка, лайка. Благодарение на тях, лекарството има благоприятно действие при такива проблеми като подуване и тежест в стомаха, метеоризъм, киселини, стомашно-чревни спазми, нарушена чревна перисталтика, гастрит и др. Гастритол формира защитен слой върху раздразнената лигавица на стомашно-чревния тракт и така създава по естествен начин условия за заселване на оптимална чревна флора, особено след боледуване или при лечение на повишената чревна пропускливост (leaky gut syndrome).
-        Здравословно хранене означава в менюто да преобладават необработените, пресни храни. Растителните антиоксиданти поддържат имунитета, протеините, бавните въглехидрати и полезните мазнини също са важен имуномодулатор и трябва да присъстват в достатъчни количества.
-        Не забравяйте, че спазването на диети отслабва имунитета! Бързите храни и захарта обаче също са пагубни за защитата на организма. Избягвайте всякакви консервирани храни, подсладени напитки и продукти, всички тези токсични „лакомства” с изобилие от Е-та, които саботират дейността на храносмилателната система и провокират бъдещи здравословни проблеми.

Използвайте и силата на хомеопатиятаГастритол при подуване, тежест в корема, метеоризъм
Тя отдавна е доказала своята ефективност за подкрепа на имунитета. За най-малките деца например (от 0 до 6 г.) Немският хомеопатичен съюз препоръчва 
Имунокинд – комплексно хомеопатично лекарство с 3 калциеви съставки, създадено специално за укрепване на все още недоразвитата имунна система. Взема се 3 пъти по 1 таблетка дневно, минимум за 1 месец. А хомеопатичният препарат Инфлуцид може да се използва от цялото семейство. Клинични изследвания показват, че приемът на 3 таблетки Инфлуцид на ден в продължение на 1 месец дава профилактичен ефект срещу грипните и парагрипни вируси за 3 месеца в есенно-зимния пик на инфекциите.
Имунната програма на Шуслеровата терапия също е много подходяща за профилактика срещу грип и настинки. Може да се използва и от възрастни, и от деца. За един месец се вземат по 3 таблетки: сутрин Шуслерова сол №3 железен фосфат, на обяд – сол №7 магнезиев фосфат, и вечер – сол №6 калиев сулфат.
Сол №3 подобрява кислородното насищане на тъканите и така организмът по-бързо и ефективно се справя с атаките на вирусите. Сол №7 премахва напрежението и ни помага да овладеем стреса в ежедневието и да релаксираме. Болките в мускулите, които усещаме, когато боледуваме от грип, или в периоди на натоварване и изтощение, са резултат от недостиг на магнезий. А сол №6 укрепва кожата и лигавиците на носоглътката, които ни защитават при контакт с вируси и бактерии. Солта също така стимулира чернодробната функция и подпомага прочистващите процеси в организма.
Кои са тихите саботьори на тялото
Имунната система е част от психоневроендокринното единство на организма. Затова състоянието й се влияе не само от неправилното хранене, а и от стрес, липса на достатъчно течности, ендокринни болести. Замърсената околна среда, наднорменото тегло, пушенето и пиенето също са сред главните виновници за проблемите с имунитета. Важно е да се съобразяваме със следните факти (и ограничения):
-         Нуждаем се от минимум 2 литра вода дневно (по 30 мл на килограм телесно тегло). Тя е нужна за поддържането на клетъчния имунитет. Дехидратацията води до затруднена обмяна на веществата и натрупване на токсини. Затова е много полезно да започваме деня си с изпиването на 2-3 чаши топла вода на гладно, веднага след ставане.
-         Недостигът на сън и стресът увеличават нивата на кортизол в организма, а това в дългосрочен план потиска имунитета. Известно е, че хроничният стрес повишава не само риска да се разболеем от вирусни инфекции, но може да предизвика и хипер-реакция на имунната система. Така стартират понякога алергии, астма, автоимунни болести. Затова е важно да намерим подходящите за нас занимания, които ни помагат да се разтоварваме и да си почиваме. Така възстановяваме загубата на енергия и връщаме баланса на тялото си.
-         Подходящи са всякакви умерени натоварвания в спортната зала, плуване или за по-мързеливите - масаж, слушане на тиха музика, релаксация и медитация, разходка в парка.

Прекалено ви е студено, за да се наслаждавате на разходката навън? Няма проблем – проветрете добре подходящо помещение у дома и започнете редовни занимания с йога. Знаете ли, че съществуват йога-комплекси, които подобряват дейността на имунитета? Те балансират нивата на хормоните, нужни за защитната система на тялото, действат детоксикиращо, намаляват стреса и умората.
Ежедневният престой на открито обаче е незаменима профилактика срещу болести. Освен че закалява тялото, той е важен, за да си набавите „слънчевия” витамин D. Ниските му нива могат сериозно да застрашат работата на имунната система и хормоналния баланс на организма.
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД