Чревните инфекции

Топлото време и неправилното съхранение на храната са причина в нея да се развиват микроорганизми, които предизвикват инфекция веднага щом навлязат в организма ни. Тези микроби са причинители на кампи­лобактериоза, салмонелоза и дизентерия. Опасните температури за храната са между 4 и 60 градуса Целзий – в този диапазон е зоната на комфорта на бактериите.
 


 

Чревна кампилобактериоза

Това е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с общи прояви и ентероколитен синдром. Причинителите му са бактериите от род Campylobacter, сем. Enterobacteriaceae.Резервоар и източник на заразата са различни птици, прасета, както и други диви и домашни животни. От тази болест основно боледуват децата. Заразяването става чрез консумация на инфектирани хранителни продукти или сурово, недобре обработено месо или мляко. Болестта може да се предаде и от майка на дете по време на бремеността или при самото раждане. Част от бактериите, които са минали през стомашните сокове и са оцелели, попадат в тънките черва. От чревния тракт те навлизат в регионалните лимфни възли, където предизвикват възпалителен процес с лимфоцитна инфилтрация и хиперплазия. След време причинителят навлиза и в кръвта, предизвиквайки бактериемия и възпалителни процеси и в други органи.Инкубационният период на заболяването е от 3-5 до 7-10 дни. Заболяването започва остро,с повишаване на температурата и общ токсикоинфекциозен синдром. Болният се оплаква от болки в корема, обикновено около пъпа, които се засилват преди дефекация.

Салмонелоза

Видовете салмонели в света са повече от 2200. Салмонелните бактерии се развиват и размножават в домашните и диви животни, птици и риби. Заразяването става при консумиране на лошо обработени продукти, недопечено месо, мляко, яйца и продукти, приготвени от тях. Попадайки в стомаха, салмонелите се впиват в лигавицата на тънкото черво, отделят токсини и увреждат отделен орган или отравят целия организъм. Инкубационният период е от няколко часа до 2-3 дни. Заболяването започва остро - с прилошаване, повръщане, треска, повишена температура, главоболие, болки в корема и диария. Проявява се под няколко основни форми: стомашно-чревна, дизентерийноподобна, грипоподобна, наподобяваща коремен тиф, сепатична (бактериите се разпространяват) чрез кръвта по целия организъм.Болестта протича с тежки усложнения като пневмония, менингит, отит и др.

Дизентерия

Заболяването се причинява от бактерии от родовете „шигела“ и „флекснер“. Те са аеробни бактерии и при разпадането си отделят токсични продукти - ендотоксин и екзотоксин. Бактериите причинители се отделят в околната среда с изпражненията и замърсяват хранителни продукти и водата. Оттам чрез замърсени ръце или храна навлизат в храносмилателния тракт на човека, където частично се разрушават от стомашния сок. Останалите достигат до дебелото черво, където предизвикват възпаление на чревната лигавица и загнояване. Инкубационият период е от 1 до 7 дни, настъпва втрисане с покачване на телесната температура до 40OС. Заболелите се оплакват от главоболие, отпадналост, коремни коликообразни болки. Твърде често се наблюдават гадене с повръщане и диарични изхождания.

Как да възстановим нарушената лигавица на червата

Храните, които трябва да се приемат след отминаването на най-тежките фази на стомашно разстройство, са бисквити, солети, сухари или препечен хляб, които може да се комбинират със сирене.

*Материалът е взет от списание Софарма клуб.


Вижте още:


Хомеопатия при хранително отравяне
Arsenicum album е едно от най-често прилаганите хомеопатични лекарства при отравяне в резултат на консумиране на развалена хра­на.

Показанията за приложението му са: повръщане и/или разстройс­тво,обща отпадналост или психомоторно безпокойство. Мо­же да има (парещи) болки в стомаха или червата и жажда за чести, но малки глътки вода.

Veratrum album - при силно разстройство придружено с повръща­не и студена до ледена пот по тялото. 

прочетете цялата статияЛечение на диария
Диарията е често изхождане на воднисти изпражнения, което обикновено изчезва от само себе си след няколко дни, тъй като имунната система се справя с инфекцията. Най-честата причина  за диария са хранителните натравяния и неспазването на добра лична хигиена.
За облекчаване на симптомите на диария ви препоръчваме следното:
1.       Приемайте много течности.
Честото изхождане и обикновено съпътстващото диарията  повръщане, водят до дехидратация на организма. Симптомите на дехидратация са сънливост, сухота в устата и езика, незначително количество урина, стъклен поглед, липса на тургор на кожата. Особено опасна е дехидратацията при децата.

прочетете цялата статия