-25% на всички продукти на Avene

Лекарства при грип и простуда

Имате температура, главоболие, болки в мускулите, които се появяват внезапно и буквално ви повалят в леглото.

Най-вероятно сте хванали грип. Най-доброто, което можете да направите е да останете в къщи и да почивате максимално. Пийте топли течности. Старайте се да предпазите останалите членове на семейството си от заразяване, като се “изолирате” в отделна стая, ползвате самостоятелни прибори и не използвате общи вещи.

Вземете лекарство за облекчаване на симптомите.

Ние ви препоръчваме да приемате отделни медикаменти за всеки симптом, тогава когато той се появи. Ако решите да приемате комбиниран медикамент, то внимателно се запознайте с активните съставки и се спрете на такъв, който максимално покрива симптомите ви.

Ако допълнително вземате и други медикаменти за грип и простуда, внимателно следете да не превишавате дозата на някоя от активните съставки. Четете листовката на медикамента за евентуални противопоказания, максимална доза и лекарствени взаимодействия (ако приемате медикаменти за други заболявания)!

Ако си „забъркате“ коктейл от различни прахчета, симптомите ви няма да изчезнат много по-бързо, но черният ви дроб най-малкото ще бъде „шокиран“.

Три са основните активни съставки, които се съдържат в комбинираните лекарства  за облекчаване на болката и понижаване на температурата: ацетилсалицилова киселина (позната като аспирин), парацетамол и ибупрофен.

Самостоятелно или в комбинация с витамин С, всяка от тях е достатъчна да облекчи симптомите ви като втрисане, температура, главоболие и болки в мускулите.

Ацетилсалициловата киселина не трябва да се дава на деца под 16 години, освен по съвет на лекар. Консумирането на алкохол докато приемате ацетилсалицилова киселина може да увеличи риска от стомашно-чревно кървене.

Парацетамолът облекчава болката и понижава телесната температура. Приемането на прекалено голямо количество парацетамол може да увреди черния дроб.

Ибупрофен принадлежи към групата на нестероидните противовъзпалителни средства, които намаляват болката, високата температура и възпалението.

Хлорфенираминовият малеат облекчава хремата, отока на носната лигавица, зачервяването на очите.

Псевдоефедриновият хидрохлорид намалява отока на лигавицата на горните дихателни пътища.

Ако имате хрема, вземете медикаменти, съдържащи псевдоефедрин или фенилефрин.

Пациенти в старческа възраст може да са особено чувствителни към псевдоефедрин и може да получат безсъние или халюцинации. Единственото, което можете да добавите без притеснения към всеки един от комбинираните медикаменти са таблетки с витамин С до 1 грам дневно и голямо количество плодови и зеленчукови сокове.

Самолечението е опасно! Не експериментирайте с вашето здраве.

Консултацията с лекар е задължителна, ако високата температура продължи повече от 3 дни, а другите симптоми повече от 5 дни. Ако по време на лечението усетите някои необичайни симптоми като: болки в гърдите, безсъние, затруднено уриниране, обриви и сърбеж, недостиг на въздух и др. спрете да приемате лекарствения продукт и се консултирайте с лекар.


Хомеопатично решение

При бързо повишаваща се температура Aconitum D 6

При внезапно вдигане на температура Belladonna D 6

При пронизващи болки в главата и гърдите, водниста хрема, кихане, температура Bryonia D6

Интензивна болка в крайниците и костите, втрисане, температура Eupatorium perfoliatum D 6

При постепенно повишаване на температурата Gelsemium D 6

Шуслерови соли

ОРВИ с висока температура - до 38,5°С ШС №3 Ferrum phosphoricum на всеки 3 - 5 минути до постигане на подобрение.

ОРВИ с висока температура – над 38°С ШС №3 Ferrum phosphoricum  + ШС №5 Kalium phosphoricum + ШС № 8 Natrium chloratum. Таблетките от всяка сол се редуват през половин/ един час до спадане на температурата.

ОРВИ със спастично главоболие - ШС №3 Ferrum phosphoricum + ШС №7 Magnesium phosphoricum.ОРВИ с оток и болки в синусите: ШС №3 Ferrum phosphoricum +ШС №8 Natrium chloratum