За Въпроси: +359 889 717 880
печелете бонус точки
докато пазарувате
Поръчайте онлайн
вземете от аптека
Спестете 2% и
безплатна доставка
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
Болки в гърба

От болки в гърба страда около половината от възрастното население на земята. Причина за нея могат да бъдат заболявания на гръбначния стълб или органите в областта на гърдите, дълго задържане на тялото в едно положение (пред компютъра, при шофиране) или тежко физическо натоварване. 
На практика с напредване на възрастта всеки човек започва да изпитва напрежение и болка в гърба, но само 20-30% от хората се обръщат за помощ към терапевт. Несвоевременното лечение  води до хронифициране на болката,  което  от своя страна значително ограничава трудоспособността на човека във възрастта 40-50 години.


Причини за възникване на болката


• Увреждане на гръбначния стълб (остеохондроза, болест на Бехтерев, остеомиелит)
• Увреждане на мускулите на гръбначния стълб
• Дискова херния
• Остеопороза
• Заболявания на вътрешни органи

Остеохондрозата е основната причина за болка в областта на гръбначния стълб. Най-често засяга поясния отдел, където натоварването е най-голямо, но може да засегне шийния и гръдния отдел.Точната причина за развитието на остеохондроза не е известна. Повечето учени смятат, че е резултат на нарушена обмяна и естествен процес на стареене. За разлика, обаче, от другите процеси на стареене тя може да бъде ускорена в значителна степен от различни рискови фактори като:
  • Затлъстяване – излишните килограми натоварват допълнително гръбначния стълб
  • Пушенето – нарушава обмяната на веществата и възстановителните процеси в организма
  • Заседнал начин на живот – повишава статичното натоварване на гръбначния стълб, намалява тонуса на мускулите, които поддържат гръбначния стълб  и води до затвърждаване на неправилна осанка.
  • Прекомерно физическо натоварване – повишава статичното и динамично натоварване на гръбначния стълб.
  • Неправилна осанка – води до патологично изкривяване на гръбначния стълб.

Остеохондрозата е хронично заболяване и протича с периоди на обостряне и затишие. Обострянето може да бъде провокирано от физическо натоварване, променливо време и др.
При обострянето най-важно е да се ограничи движението и да се потърси лекарска помощ. При шийна остеохондроза се препоръчва да се носи яка, а при поясна – колан.


При силни болки могат  да се приемат медикаменти, съдържащи:


• парацетамол (Paracetamol, Panadol, Efferalgan 500),
• ибупрофен (Nurofen, Ibuprom, Doloren)
• метамизол (Analgin)
• ацетилсалицилова киселина (Aspirin, Acetysal, Acetylin, Upsarin)
 
Или да се използват локално за масаж на болното място различни гелове като Diclac, Voltaren, Feloran, Ibudolor, Perskindol.
Диклак гел е лекарствен продукт за външно приложение за намаляване на болката и възпалението при дегенеративни ставни заболявания на крайниците и в областта на гръбначния стълб. Нанася се на тънък слой върху засегнатите области от кожата 2-3 пъти дневно за 3 – 7 дни. Може да се използва и при провеждане на йонофреза, която засилва проникването на гела през кожата. Подходящ е за възрастни над 18 години.

При прием на медикаменти винаги  прочитайте листовката!

За  облекчаване на болката  се правят загряващи компреси или се използват готови пластири (Capsiplast), които се залепват на болното място.
В аптеки Афиа предлагаме топло-студени компреси Тера пърл за многократна употреба, чиято форма е пригодена за различните зони – врат, рамене, гръб.
За профилактика на болката препоръчваме прием на стимулиращи регенерацията на хрущяла и съединителната тъкан продукти, съдържащи колаген, хиалуронова киселина, МСМ,  глюкозамин, хондроитин, босвелия.

АбоФлекс  разтвор 500мл е високоефективен комбиниран продукт, който съчетава по оригинален начин качествата на течната форма, позволяваща оптимална усвояемост и възможност за прием на високи дневни стойности на основните съставки. Уникалното предимство на продукта е наличието на нискомолекулна хиалуронова киселина 50kDa, разработена специално под течна форма за орален прием.
Флекс код Премиум е течна, лесно усвоима формула за здрави и подвижни стави с добавен Колаген тип II. Препоръчва се при болки в ставите, скованост и дискомфорт, травми, изкълчвания, навяхвания и др.
Артримин GS Jamieson е биоконцентриран, високо абсорбиращ се комплекс от естествено активни съставки, които подпомагат здравето, жизнеността и силата на ставите, костите, хрущяла и кожата, нарушени вследствие на възрастови изменения, остеоартрит и спортни травми. Препоръчителната дневна доза е по 1 саше, приемано с храната за период от минимум 3 месеца
Флекс Комплекс е хранителна добавка за профилактика на всички дегенеративни процеси засягащи кости, стави, сухожилия и синовиална течност. 1-2 капсули дневнo има благоприятно действие върху ставите като намалява дискомфорта в ставите, причиняван от ежедневния стрес.
Босвелия тинктура проявява антивъзпалително действие и спомага за добра подвижност и гъвкавост на ставите, стимулира хрущялната тъкан, оказва благотворно влияние върху съединителната тъкан, тонизира мускулите. Продуктът е подходящ и при усилено натоварване на носещите стави при тежък физически труд, активно спортуване, наднормено телесно тегло и др.

Каквато и хранителна добавка да изберете като част от профилактиката на болката в гърба, важното е да я приемате редовно в продължение на поне 3 месеца. Съчетавайте с леки физически упражненив, които огъвкавяат гръбначния стълб и ежедневно ходене.