Антиперспиранти VS Дезодоранти

От 2 до 4 милиона потни жлези в тялото ни изпомпват няколко литра пот всеки ден, което обяснява защо потенето е често срещан проблем и при двата пола.

Мокри подмишници, неприятна миризма ... прекомерното изпотяване се отразява отрицателно върху доверието, кариерата и социалния ни живот.

Защита №1 срещу прекомерното изпотяване са антиперспирантите.За разлика от дезодорантите, които само прикриват миризмата, антиперспирантите спират потенето. Разнообразието при тях  е голямо. Можете да ги намерите под формата на аерозол, рол-он, стик или крем.

Колко е добър даден продукт обаче, зависи от много фактори, включително и неговите съставки, силата на тези съставки, интензивността на изпотяване и дори кога прилагате продукта.

Важно е да знаете, че антиперспирантите се нанасят на добре подсушени подмишници. Някои антиперспиранти е за предпочитане да се нанасят вечер.

Ако имате чувствителна кожа, се насочете към продукт без съдържание на алуминий, алкохол, парфюм и парабени.

Основни съставки в антиперспирантите:

Алуминий. Алуминиевите съединения са най-широко използваната активна съставка в антиперспирантите. Те ефективно запушват потните канали, за да спрат временно потока на влага в кожата.

В продължение на години в интернет се разпространяват слухове, че алуминият в антиперспирантите може да повиши риска от рак на гърдата и болестта на Алцхаймер , ако съединенията се абсорбират през порите или проникват в кожата. Въпреки това, няма научни доказателства, които предполагат, че съставките в антиперспиранта създават някаква опасност за здравето.

Според Cancer Research UK няма доказателства, че алуминият в дезодорантите може да увеличи риска от рак при животните и човека.

Антиперспирантите, съдържащи алуминиев хлорид трябва да се прилагат преди лягане и да се измиват на сутринта.  В случай, че нанасяте на лицето, избягвайте контакт с очите. Мъжете използващи антиперспирант на лицето, трябва да избягват бръсненето 24 часа преди и след нанасяне на продукта.

Парабени. Повечето съвременни продукти не съдържат парабени, но за да сте сигурни в това проверете състава на продукта за думи, завършващи на „-paraben” като метилпарабен или пропилпарабен.
Малко проучване, проведено през 2004г., открива следи от парабени в раковите тумори на гърдата, което предполага, че те могат да имат слаби естроген-подобни ефекти, ако се абсорбират през кожата. Проучването не открива, че парабените са причинили рак на гърдата или че парабените са от антиперспиранти.

Парфюм. Парфюмите са често използвани в антиперспирантите и дезодорантите против изпотяване, за да прикрият миризмата на тялото. Изследванията показват, че ние свързваме приятните аромати с чувство за чистота. Едно от първите неща, които хората често правят, когато търсят антиперспиранти е да ги помиришат. Ако имате чувствителна кожа, по-добре изберете продукт без аромат.

Емолиентно масло. Без някакъв овлажнител, като глицерин или растително масло, антиперспирантът няма да може да се плъзга гладко. Тези омекотяващи съставки, също така не позволяват на продукта да става на люспи, когато изсъхне върху кожата.

Алкохол. Алуминиевите съедининия и други активни съставки против изпотяване често се разтварят в алкохол, тъй като приложен върху кожата, изсъхва бързо и оставя охлаждащо усещане, Алкохол обикновено има в рол-они, аерозоли и някои гелове.

PEG-8 Distearates. Полиетилен гликол (PEG) distearates са емулгатори, съдържащи се в много козметични продукти, вкл. средвства против изпотяване. Тази съставка прави по-лесно отмиването на продукта в края на деня.

Butylated hydroxytoluene (BHT). BHT предотвратява или забавя влошаването на антиперспирантните съставки, след като са изложени на кислород.

Талк. Абсорбира влагата, предпазва кожата като намалява триенето на мишниците, помага на кожата да остане суха.

Разгледайте всички продукти против изпотяване