До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Хомеопатия за здрава и красива кожа

Потребност от красота винаги е имало, има и ще има, а това значи, че винаги ще съществува потребността от безопасни и ефективни козметични средства, които всяка жена да може да използва самостоятелно, без риск от усложнения и с икономия на време и средства. Макар че проблемите с кожата по правило не заплаш­ват живота и здравето, много жени заради хубавата си външност се подлагат на много сериозни рискове, физически изпитания и значителни парични разходи.

Същевременно сред нашите пациентки има много жени, които са намерили своята „формула на красота­та" в природните средства, и когато ги погледнеш, не можеш да определиш възрастта им :  дори бръчките им са естествени и жизнерадостни.

Грижата за кожата, особено след 30 години, изисква всекидневни козметични процедури. Възможно ли е най-достъпните от тях да се правят в домашни условия? Разбира се : Хомеопатичните средства за лечение на кожата могат да се използват както вътреш­но като гранули или капки, така и външно във вид на мехлеми, балсами и лосиони.

                             Как да се подобри състоянието на кожата

Най-важното условие за запазването на здравата и красива кожа е хигиената, тя трябва да се поддържа чиста. По кожата постоянно се полепва прах, струпват се отлюспени клетки, през нея се отделят кожни маз­нини и пот. Всичко това затруднява нормалната работа на кожата, прави я отпусната и понякога с неприятен мирис. По време на миенето (в баня, под душ) полепналите люспици се отмиват, мастните и потните пори се отварят и към клетките на кожата се увеличава притокът на кръв.

 

За допълнителна хигиенична грижа след измиването на кожата тя може да се изплакне с вода с разтворени в нея хомеопатични препарати.

» Разтвор на АРНИКА Х 3 - разрежда се с вода в съот­ношение 1 супена лъжица на 5 литра. Това може да се направи в празна петлитрова бутилка от минерална вода. С получената течност тялото се облива и леко се масажира. Средството е добро за укрепване стените на съдовете, извеждането на шлаките, укрепването на кожата, обновяването на епидермиса й, стимулиране­то на тъканното дишане и усвояването на кислорода от кожните клетки. Тази течност съдейства и за бър­зото зарастване на малки напуквания и цепнатини по кожата.

» Разтвор на ТУЯ Х 3 - приготвя се по същия начин и се прилага за активиране на процесите на обновяване на кожата, подобряване на имунния й статус и по-силно противодействие на микробите, за подобряване на цвета и тургора на кожата.

» Разтвор на ЕСКУЛУС Х 3 - полезен е за поддържането на водно-солевия баланс на кожата, за отстраняване на подпухналостта й, за ликвидиране на венозния зас­той. Това средство повишава ефективността на други­те използвани препарати за тяло.

 

Като отчитаме някои общи признаци, най-напред ще подберем група хомеопатични препарати, които могат да се вземат вътрешно за подобряване на състоянието и за укрепване на кожата в качеството на поддържащи вашата индивидуална конституция средства (можем да ги наречем „индивидуални витамини"). Те трябва да се вземат по 7 гранули 2-3 пъти дневно, като се разтва­рят в устата.

» Ако кожата ви е бледа, то укрепващите я средства могат да бъдат: КАЛКАРЕЯ КАРБОНИКА 9 (подхожда най-вече за светлооки жени, склонни към пълнота и зиморничави), ВЕРАТРУМ АЛБУМ 9 (за хора с ниско кръвно налягане, които мръзнат постоянно, не им дос­тигат жизнени сили).

» Ако кожата ви е жълта: ХЕЛИДОНИУМ 5 (при застой­ни явления в черния дроб), ФЕРУМ АЦЕТИКУМ 9 (при склонност към хронична анемия).

» Ако кожата или отделни участъци от нея (ръце, уши и др.) са с изразен червен цвят: АГАРИКУС 9 (при това в кожата на различните участъци по тялото са налице усещания като боцкане, като при измръзване напри­мер), БЕЛАДОНА 9 (при зачервяване на кожата вследствие на повишена нервозност, възбудимост).

» Гладката красива кожа почти не изисква козметични средства (жените с такава кожа могат много успешно да разпространяват всякаква козметична продукция, те са жива реклама). За укрепването на този тип кожа е подходящо периодично да се приема КАЛИ ФОСФОРИКУМ 9.

Ж Нездравата на вид, нечиста кожа: СУЛФУР 9.

» Лющеща се кожа: ПЕТРОЛЕУМ 9 (подходящ за жени със светли коси и светла кожа), СЕПИЯ 5 (за жени с тъмна коса и смугла кожа).

»  Когато кожата е много чувствителна и болезнена при допир или при козметични манипулации: ХАМОМИЛА 9 (за нервни, чувствителни жени, които освен това не понасят силно кафе или чай), ХЕПАР СУЛФУР 9 (за блон­динки, които са много чувствителни при докосване до кожата им, това са жени, чиято болезнена и склонна към травмиране кожа не им позволява да провеждат и най-леките процедури в козметичен салон).

» При гъша кожа: НУКС ВОМИКА 9.

» При твърда, удебелена кожа: АНТИМОНИУМ КРУДУМ 9.

» При люспеста кожа: АРСЕНИКУМ АБЛУМ 9.

» При блестяща, мазна кожа: БРИОНИЯ 9.

» При отекла, подпухнала кожа: ХЕЛЕБОРУС 5.

» При възпалена кожа: МЕРКУРИУС СОЛУБИЛИС 9.

» При напукана кожа: ГРАФИТ 9.

» При влажна кожа: КАРБО ВЕГЕТАБИЛИС 9.

» При суха кожа: АРСЕНИКУМ АЛБУМ 9, КАЛИ КАРБОНИ-КУМ9.

» Когато кожата е студена на пипане: КАМФОРА.

» При чувствителна към ултравиолетови лъчи кожа: ХИПЕРИКУМ 9 (за жени, склонни към слънчеви дерматити).

 

   Хомеопатични средства за външно приложение при:

 


 

Преждевременно повяхване на кожата 

 


 

Суха кожа на лицето

 


 

Мазна кожа на лицето

 


 

Отпусната кожа

 


 

Пигментни петна

 


 

Тъмни кръгове (сенки) под очите

 


 

 

Дарина Вълканова

фармацевт в аптека Афиа Била гр. Бургас

debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД