До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Хранителните добавки - надежден помощник в натовареното ежедневие

Хранителните добавки - надежден помощник в натовареното ежедневие
В забързания ритъм на съвременния живот е трудно да се храним разнообразно и пълноценно. Съответно не успяваме да си набавим нужните хранителни вещества от най-естествения им източник – храната. Това създава предпоставка за възникване на недостатъчност на вещества, които са важни за нормалното здраве. Тогава на помощ идват хранителните добавки – концентрирано вещество в удобна за прием форма.

Все повече хора приемат една или повече хранителни добавки ежедневно или при нужда. Добавките се предлагат без рецепта, под формата на таблети, капсули, прах или течност. Най-често използваните добавки съдържат витамини, минерали и растителни  продукти. Те подсигуряват поддържането на достатъчно количество от важните вещества в тялото и по този начин подпомагат здравето. Това не означава, че всеки човек трябва да приема хранителни добавки. Тези концентрирани форми идват на помощ само в случаите, когато не успяваме да си набавим нужното с храната. За съжаление, за модерния човек тези случаи са все по-чести.

Преди да посегнем към дадена хранителна добавка, е добре да сме наясно с няколко неща.  

Някои хранителни добавки имат нежелани странични ефекти, особено в комбинация с други лекарства или преди операция. Възможно е да предизвикат проблеми при наличие на подлежащи заболявания. Освен това, ефектите на много от хранителните добавки не са тествани върху деца и бременни, затова на повечето етикети ще прочетете, че не се препоръчва прием именно от тези групи.

Редно да се консултирате с лекар или фармацевт преди да започнете прием.

Хранителните добавки в България подлежат на регулация от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и се разглеждат не като лекарства, а като храни. Това означава, че те не лекуват и не предотвратяват заболявания. И също така определя продажбата им без рецепта.

Въпреки, че хранителните добавки не могат да „имат претенции“, че лекуват, съществуват редица доказателства за ефектите им върху здравето. Смята се, че те подобряват състоянието ни по различни механизми. Най-разпространените добавки са мултивитамини, калций, витамин В, С и D.

Калцият подпомага костното здраве, а пък витамин D помага на тялото да усвоява калций. Витамините С и Е са антиоксиданти – молекули, които предотвратяват оксидативния стрес в тялото.

Жените се нуждаят от допълнително желязо по време на бременност, а кърмените новородени деца се нуждаят от витамин D. Фолиевата киселина пък е важна за всички жени в детеродна възраст.

Витамин B12 поддържа здравето на нервите и кръвните клетки. Тъй като основните му източници са месото, рибата и млечните продукти, веганите могат да се възползват от хранителните добавки, за да си го набавят. Много популярно за здравето на сърцето е рибеното масло.

Напоследък се наблюдава все по-нарастващ интерес към хранителни добавки с растителен произход. Например, ашваганда, която се използва в нетрадиционната медицина от хиляди години, в момента е хит като средство за подобряване на общата енергия и понижаване на стреса. Добавките с червен ориз набират популярност като помощник в борбата с холестерола и за подобряване състоянието на сърдечно-съдовата система. Канелата като подправка е известна със способността си да понижава кръвната захар, затова не е изненада, че именно хранителните добавки с канела идват в помощ на страдащите от нарушен глюкозен толеранс и диабет.

Стремежът към жизненост и добър вид пък стои в основата на различните видове колагенови добавки, които се превръщат в неизменна част от режима за красота на съвременната жена, но и не само. Вече всеки знае, че той е необходим и за здравето на опорно-двигателния апарат, наред с хиалурона и всички други съставки за стави и подвижност.

Изброените до тук са много малка част от веществата, които се предлагат на пазара под различни форми и марки.

Повечето хранителни добавки имат предимно положителни ефекти с минимален риск. И все пак е редно да сме предпазливи. Витамин К, например, понижава действието на лекарствата за разреждане на кръвта. Гинко Билоба-та може да повиши разреждането на кръвта. Жълтият кантарион понякога се използва за облекчаване на депресия, безпокойство и неврологична болка, но може да ускори разграждането на много лекарства – като антидепресанти и контрацептиви, – което означава, че намалява действието им.

Това, че едно вещество е от „естествен произход“, не предполага, че е безопасно. Някои билки, като черен оман, могат да увредят черния дроб.

Както се казва – дозата е това, което разграничава лекарството от отровата.

Преди да започнете прием на каквото и да вещество, проверете препоръчителния дневен прием, който е отбелязан на етикета.

Тъй като хранителните добавки се регулират като храни, а не като лекарства, БАБХ не проследява качеството им, нито пък оценява ефектите им върху тялото. Дадена добавка може да бъде забранена и изтеглена от продажба чак след като е достигнала веднъж пазара и е установено, че не е безопасна.

Производителите носят отговорност за чистотата на продуктите си и те са основното звено, което проследява съставките и количеството в тях. За съжаление, няма контролна агенция за това дали посочените на етика вещества присъстват и в съдържанието на опаковката. Затова е препоръчително винаги да избирате продукти на доказали се с времето производители. Най-добрият показател за качество на хранителната добавка, разбира се, е ефектът, който ще забележите върху здравето си.

Добавките в аптеките не би трябвало да крият риск от опасност. Най-често горепосочените проблеми се наблюдават при продавани онлайн продукти на съмнителни производители и обикновено се промотират като продукти за отслабване, сексуално здраве или физическа издръжливост. 
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД