До -50% на слънцезащитна козметика през юли
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Дядо Коледа долита при теб с 7, 919, 904 км/ч!

Дядо Коледа долита при теб с 7, 919, 904 км/ч!
Историята за шейната на Дядо Коледа, която се тегли от елени, се разнася от много години, но най-известният елен от тях – Рудолф – влиза в бандата едва през 1939 година. Той е създаден от Робърт Мей за търговеца М.Уорд, който всяка Коледа продавал книжки за оцветяване. До развиване на крайната идея се стигнало след поредица от предложения, като първоначално смятали да нарекат дружелюбното еленче Роло или Реджиналд, а в даден момент историята за Рудолф, еленчето с червения нос била на път изцяло да отпадне, защото през онези години червеният нос се приемал за признак на алкохолно опиянение!

Говорейки за шейната на добрия белобрад старец, е добре да отбележим, че ако той действително реши да зарадва всеки един дом с коледни подаръци, то шейната му би трябвало да се движи с 7, 919, 904 километра в час.

Това са изчисления, направени от екип от учени, които са взели предвид най-различни фактори, като това че в света има около 1,7 милиарда домакинства. Изчислено е, че само около 31% от тях действително се посещават от Дядо Коледа, което означава, че около 500 милиона домове ще бъдат посетени в навечерието на Коледа. Той ще има около 42 часа, за да свърши тази работата, имайки предвид международните часови зони и други фактори. През това време той трябва да пътува от дом на дом и да оставя подаръци, напълно незабелязан. За да се впише във времето, той ще трябва да прекара точно 0,0003 секунди във всеки един дом!

Вероятно днес не можете да си представите, че Дядо Коледа би могъл да носи друг цвят освен червения, но през годините той се е пременял и в синьо и в бяло, че даже и в зелено. Червеното се затвърждава като негов цвят след рекламна кампания на Кока-Кола през трийсетте, когато компанията решава да използва образа на Свети Никълъс (живял през III-IV вeк след Христа, епископ в град Мира), за да изобрази своя Дядо Коледа. Образът на белобрадия, пълничък и облечен в червено Дядо Коледа се е съхранил и до днес и едва ли скоро ще бъде изместен. А като споменахме Свети Никълъс – съвсем в началото той е бил един доста начумерен, сериозен човек, който държал клонче от бреза като символ на дисциплина.

Какво е Коледа без коледна елха?

Не е Коледа, разбира се. Но тук възниква един доста чест въпрос.

Естествено или изкуствено коледно дърво?

Знаете ли, че преди една елха да бъде продадена по Коледа, тя расте около 15 години? От друга страна, ако искате употребата ви на изкуствена елха да бъде действително екологична, ще трябва да използвате една и съща в продължение на поне 10 години. Двуметрово коледно дърво (заедно с клоните) има въглероден отпечатък от около 3,5 кг въглероден диоксид, когато бъде изгорено или засадено. Изкуствено дърво със същия размер има многократно по-голям въглероден отпечатък – 40 кг въглероден диоксид! Въглеродният отпечатък е понятие, използвано за количествено определяне на въздействието на дадена дейност, човек или държава върху изменението на климата.

Ако погледнем историята на Коледа в България, ще видим, че българите са празнували Коледа още от приемането на Християнството в далечната 864 г. Твърди се, че дори турското робство не е успяло да изтрие обичая, защото по негово време българите са си правили тайни коледни празненства. Тогава обаче идва социализмът и през 1944 г. Дядо Коледа бива „изритан“ от България. На негово място е представен Дядо Мраз, който е символ на зимните студове и се превръща в образ на празнуването на Нова година. (Дядо Мраз всъщност е символ от славянската митология – магьосник, който обича да замразява хората и да отвлича деца.) След 1990 г. с решение на Народното събрание Коледа отново е призната за официален празник на всички християни!

Независимо от религията, Коледа се е превърнала в чудесен повод за събиране с близки и приятели, развихряне в кухнята и приповдигане на настроението.

Нека и за вас тази Коледа бъде вълшебна!

Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват чрез
куриерските услуги на Спиди АД