Подаръци за нея до -30%

Зависимост от алкохол

Алкохолизмът е прогресиращо заболяване, което протича в три стадия. Преминаването от единия стадий към друг става неусетно и плавно.

Първи стадий
Първият стадии се характеризира с развитие на толерантност към алкохола или с изменение на чувствителността на организма към алкохол.
Болният човек може да пие алкохол по всяко време – когато излиза, вечер или преди вечеря. Влечението към алкохола започва да се проявява в най-неподходящия момент – на път или през нощта. Променя се типа опиянение – появяват се бели петна в паметта при употреба на значителни количества алкохолни напитки.
Човек започва да има проблеми в семейния живот, на работата, загубва интерес към значими жизнени аспекти. Ако няма възможност за употреба на алкохол, жаждата с времето преминава, но по време на употребата на алкохол се губи контрол над изпитото количество.

Втори стадий
Толерантността към алкохола значително нараства. човек разбира, че може да изпие огромно количество алкохол неочаквано за себе си. В пияно състояние болният е непредсказуем и даже опасен за околните.
Основни симптоми тук са махмурлука и физиологическата зависимост. Желанието за пиене става натрапчиво и осезаемо.  Човекът осъзнава възможните последствия, но желанието за пиене преобладава над здравия разум.
При махмурлук човекът задължително трябва да пие алкохол. Това се съпровожда от депресивно състояние, треперене на крайниците, повишено артериално налягане и температура на тялото. На този етап се променя и личността на човека. Появява се агресия, гняв, избухливост, склонност към лъжи. Понижава се нивото на интелекта. Пияният човек губи самоконтрол над действията си и чувството си за срам.

Трети етап
Човекът е почти непрекъснато пиян, пада поносимостта към алкохола. Запоите протичат в определен ритъм. Налице са признаци на деградация на личността и изменение на психиката.
Появяват се болести на черния дроб, жлъчката, сърдечно-съдовата и нервната система, главния мозък. Нарушенията на вътрешните органи са необратими. Този етап се характеризира с мания за ревност и алкохолен делириум - делириум тременс, който обикновено завършва с  деменция или смърт.

Женски алкохолизъм

В днешно време алкохолизмът не е само мъжки проблем. Жените също страдат от алкохолизъм. Женският алкохолизъм е по-различен от мъжкия.

Най-често от алкохолизъм страдат неуверените слаби жени, съсредоточени само в собствените си проблеми.Заетите, волеви жени рядко стават подвластни на алкохолизма.

Основни симптоми на женския алкохолизъм:

1. Загуба на контрол над изпитото количество алкохол. Пиейки алкохол, жената не може да се спре. Всяко фирмено събитие или излизане с приятелки завършва със силно опиянение.
2. Възниква потребност от напиване –абстинентен синдром. Нормално здравият човек, прекалил с алкохол на следващия ден се отвращава от мириса на алкохол.
3. Губи се радостта от живота без прием на алкохол. Жената намира множество поводи, за да се напие.
4. Жената става груба и агресивна, често сменя настроенията си и изпада в депресия.
5. Загуба на памет в резултат на алкохолно опиянение.При наличието на тези симптоми е наложително да се потърси лекарска помощ. Твърдението, че женският алкохолизъм е нелечим е необосновано. Той, обаче , трябва да бъде лекуван на ранните етапи от неговото развитие. Едновременно с медикаментозната, трябва да бъде приложена и психологическа терапия.
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД