До -40% на слънцезащитни продукти
contacts
afya
Марки
Категории
Продукти Разширено
Лоялен клиент
0

Ако пролетта ти нашепва, че имаш нужда от отслабване…

Ако пролетта ти нашепва, че имаш нужда от отслабване…
Отслабването на тегло не се свежда само до диета и упражнения, а качването на килограми понякога дава по-голямо отражение, отколкото подозираме. Има много фактори, които влияят върху теглото ни, и в тази статия ще разгледаме някои от тях.

„Хъркането“ помага за отслабване.

Разбира се, шеговито използваме „хъркане“ вместо „спане.“ Учените казват, че осигуряването на достатъчно сън е едно от първите оръжия срещу затлъстяването. Според проучванията недоспиването не само че се свързва с по-високо съдържание на телесни мазнини, но пречи и на усилията ви да отслабнете чрез калориен дефицит. Освен това води до загуба на мускулна маса.
 
Смята се, че връзката между съня и мазнините се случва на хормонално ниво. Лептинът е хормон, който ни кара да се чувстваме сити, а грелинът стимулира апетита. Липсата на сън понижава лептина (съответно расте чувството ни за глад) и повишава грелина (искаме повече храна). Осигурявайте си достатъчно количество сън всяка нощ, за да поддържате тези хормони под контрол

Здравите мускули на са само за фитнес маниаците.

Колкото повече мускулатура имате, толкова по-лесно е да поддържате и подобрявате физическата си форма. Мускулът е структура с висока активност и корелира директно с вашия метаболизъм. Колкото повече мускули, толкова по-бърз метаболизъм и по-лесно справяне с мазнините.
 
Един от основните пътища за изгаряне на мазнини е чрез базалния метаболизъм – енергията, която тялото консумира просто като съществува. Всичко, което правите – ходене, седене, мигане, дори спане – изисква енергия. Енергията, която изразходвате, докато извършвате тези елементарни физически активности, се нарича базален метаболизъм. Мускулната тъкан консумира повече енергия за съществуването си от мазнините. Ето защо количеството на мускулатурата е правопропорционално на метаболизма. 

Мозъкът и теглото…

Всеки знае, че наднорменото тегло може да се отрази върху цялостното ни здравословно състояние. Затлъстяването увеличава риска от диабет, сърдечно-съдови заболявания, дихателни заболявания и рак. Но негативните ефекти не спират на нивото на шията.
 
Високият процент телесни мазнини може да повлияе мозъчната анатомия, а оттам и когнитивните функции. Изследванията показват, че високото съдържание на мазнини може негативно да повлияе обема на подкоровото мозъчно вещество, както и обема на хипокампа (структура, свързана с ученето и паметта). С възрастта тази негативна зависимост нараства.
 
Едно от най-големите проучвания на затлъстяването и мозъчната функция предполага, че прекомерното наддаване на тегло понижава активността и кръвотока на мозъка. Ниският мозъчен кръвоток е първичен рисков фактор за болест на Алцхаймер и е свързан с психически заболявания като депресия, шизофрения и други.
 
Добрата новина е, че отслабването може да подобри здравето и дейността на мозъка. Анализите показват, че намаляването на мазнините значително подобрява вниманието, паметта и умението за усвояване на езици. 

Влюбени с Афиа в здравето и в живота - бр. април 2024 г.


Любителите на храната са по-дебели.

Хм… не. Учените казват, че затлъстяването може да понижи вкусовите възприятия, което би трябвало да означава, че по-слабите хора имат по-силно вкусово сетиво и съответно могат да се наслаждават по-качествено на различните храни.
 
В проучване върху гризачи учените захранили група мишки с диета с ниско съдържание на мазнини и втора група с диета с високо съдържание на мазнини. Не е изненада, че втора група развила затлъстяване, но странното е, че втора група загубила и част от вкусовите си луковици. Също така мишките в нея имали завишение на ТНФ–алфа (тумор некротичен фактор), който е маркер за възпаление в тялото. Последният бил причината за по-бърза смърт на клетки на вкусовите луковици и по-бавен растеж на нови такива!
 
Знаем, че прекомерното ниво на мазнини допринася за хроничното възпаление. Сега обаче разбираме, че освен за влошаване на всички съпровождащи заболявания в тялото, хроничното възпаление е отговорно и за по-лошия ни вкус. 

Вината не е в нас. Просто е трудно.

Ежедневно вероятно милиони души се заричат, че днес е денят, в който ще започнат да отслабват и ще променят живота си. Не всички успяват, а част от тези, които го направят, ще възвърнат изгубените килограми в рамките на няколко месеца или години.
 
В продължение на години на хората им бе втълпявано, че причината да не могат да отслабнат или да задържат сниженото тегло се дължи единствено на липса на воля. Последните проучвания показват, че проблемът е много по-психологически, отколкото сме подозирали.
 
Едно проучване на университета в Мелбърн поставя пациентите на диета с калориен дефицит и им помага да отслабнат. Независимо от продължителните усилия и окуражаването обаче, участниците постепенно започнали да връщат килограмите. Оказало се, че в отговор на калорийния дефицит и бързото отслабване на тегло, тялото активира защитен механизъм от хормони. И така, въпреки че пациентите се хранят с по-малко, но задоволително количество калории, тялото им реагира, сякаш гладуват. Нивата на грелина скачат (хормон на глада), а тези на лептина спадат (хормон на ситостта).
 
Имайки предвид горните факти, можем да кажем, че пониженият прием на калории и физическите тренировки са важни, но не и единствени средства за поддържане на добра форма. Проверете колко часа сън са препоръчителни за вашата възраст и пробвайте да ги спазвате.

Правете мускули, не за да се фукате с тях, а за да подобрите метаболизма си. И отслабвайте, за да мислите по-добре!

Но не забравяйте, че отслабването е труден процес, за който са отговорни редица физически и психологически фактори. Ако не се справяте, това не означава, че нямате воля и че трябва да се впуснете в режим на самообвиняване.
Променете целия си светоглед, като подобрите ежедневните си навици на хранене, сън, почивка, упражнения и придобиете положителна нагласа към света!
Прочети още
Стани част от нашия свят
Абонирай се и открий света на Аfya-pharmacy и неговите специални предложения
debit Възползвайте се от нашата система за онлайн разплащания
като плащате с дебитна или кредитна карта
debit Доставките на поръчките се извършват, чрез
куриерските услуги на Спиди АД